Kıbrıs davasının öncülerinden Osman Örek özlemle anıldı

24 Mart 2023

A
A

Merhum Başbakan Osman Nuri Örek, 24'üncü ölüm yıl dönümü olan bugün düzenlenen törenle anıldı.

ZgotmplZ
Osman Örek (solda), Fazıl Küçük (ortada) ve Rauf Raif Denktaş (sağda), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edildiği gün halkı selamladı.

Yaşamını, Kıbrıslı Türklerin haklarını ve mücadelesini uluslararası toplumda savunma ve anlatmaya adayan merhum Başbakan Osman Nuri Örek’in vefatının üzerinden 24 yıl geçti.

Merhum Örek için bugün Lefkoşa Kabristanlığı’nda bulunan Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi.

Anma törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkân, Osman Örek’in ailesi ve sevenleri katıldı.

Merhum Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanı Osman Örek, 24’üncü ölüm yıl dönümünde Lefkoşa Devlet Mezarlığındaki kabri başında anıldı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazıl Küçük ile birlikte Kıbrıs davasında üç öncü isimden biri Osman Örek avukatlık yaptı, TMT saflarında yer aldı, Londra Konferansı’na katıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde bakanlık, sonraki dönemde vekillik, meclis başkanlığı, başbakanlık yaptı, hem devlet adamlığı hem dava adamlığı yürüttü.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasında Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve hukukçu olarak Osman Örek’in büyük katkıları bulunduğunu belirterek, “Onların hizmetleri ve katkıları hiçbir zaman unutulmayacaktır.” dedi.

Tatar, bugün KKTC’de barış, güven ve huzur içindeki yaşam varsa bunun, o zamanın dava insanlarının, liderlerinin öngörüsü ve Türkiye ile iyi ilişkiler, Türkiye’yi ikna etmeleri, Türkiye’nin etkin müdahalesi ve sağlanan anlaşmalarla mümkün olduğunu belirtti.

Osman Örek’in kızı Yeşim Örek, Melekler Takımı'na ve depremde tüm hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Törende bir konuşma yapan Osman Örek’in kızı Yeşim Örek de, Kıbrıs Türk halkının mücadeleci ve davaların insanı olduğunu, hakkını aramaktan asla vazgeçmediğini dile getirerek, birlik ve beraberlik içinde tek yürek olduğu zaman gücünün daha da büyüdüğünü ve daha da güçlendiğini kaydetti, "Gün yeniden birlik, beraberlik ve tek yürek olma zamanıdır.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar