Kadınlar kooperatiflerle güçlenecek

19 Aralık 2022

Güncelleme: 19 Aralık 2022

A
A

İki gün sürecek eğitimle kadınların ortak amaçlar etrafında buluşmaları, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına katkı konulması hedefleniyor.

ZgotmplZ

Kadınların kooperatifler yoluyla güçlenmelerine katkı koyma hedefiyle kadın kooperatifleri konulu eğitim bugün başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ve Girişimci Kadınlar Kooperatifi (Gİ-KA KOOP) işbirliğinde düzenlenen eğitim 2 gün sürecek.

Girne Acapulco Otel’de yapılan eğitimlerle kadınların ortak amaçlar etrafında buluşmaları, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına katkı konulması hedefleniyor.

Eğitimin açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da katıldı.

KIRSAL KESİM HEDEFİ

Eğitimin açılışında konuşma yapan Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, ülkenin gelişmesinde kadının emek ve gücünün şart olduğuna inanarak kooperatif ve derneği kurduklarını belirtti. Kadının katılımcı değil, yön verici olması gerektiğine inandıklarını ifade eden Kavuklu, özellikle kırsal kesimin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kadın istihdamında kırsal bölgede zayıf olduklarını gözlemlediklerini kaydeden Kavuklu, dernek olarak kırsal bölgelerdeki kadınlara yeterli katkıyı koyamadıklarından kadın kooperatifi kurma kararı aldıklarını söyledi.

4 kadın kooperatifiyle güçlerini birleştirmeyi ve daha çok kitleye ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Kavuklu, hedeflerinin 10 bölgede, özellikle gıda üretiminde endüstriyel mutfaklar kurup, üretime katkı koymak olduğunu kaydetti. İçim Çağıner Kavuklu, halihazırda Beyarmudu köyünde endüstriyel bir mutfak bulunduğunu ifade etti.

Kooperatifin ürün pazarlama hizmeti de verdiğini belirten Kavuklu, kooperatif gelirlerinin, üretimi daha da ileriye taşıma için kullanıldığını söyledi.

500 MİLYON TL'LİK BİR KAYNAK AKTARILDI

KEİ Koordinatörü Ömer Cihan, 500 milyon TL'lik bir kaynak aktardıklarını ve 400 girişimciye destek sağladıklarını, bunların içerisinde kooperatiflerin de bulunduğunu ancak en önemli desteğin eğitim desteği olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta kooperatifçilik kültürünün bulunduğunu ancak sürdürülebilir kooperatifçiliğin eksik olduğunu belirten Cihan, kadınların ekonomiye katılımında kooperatifçiliğin en önemli unsurlardan olduğunu dolayısıyla çalışmalara ivme kazandırılması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar