Bakanlıktan "ani ölüm" çıkışı: 4 yılın ölüm istatistikleri paylaşıldı

20 Eylül 2022

A
A

"Her ani ölüm tıbbi anlamda bir ani ölüm değildir." açıklaması yapan Sağlık Bakanlığı, ani ölümün tanımını yaptı, istatistikleri paylaştı.

ZgotmplZ

Sağlık Bakanlığı, kavram karmaşası yaşandığı gerekçesiyle "ani ölüm"ün ne olduğuna açıklık getirdi, bakanlık bünyesinde kurulan Ani Ölümlerle İlgili Araştırma Komisyonu'nca çıkarılan son 4 yılın ölüm istatistiklerini paylaştı.

ANİ ÖLÜM DENİR?

Bakanlık açıklamasında ani ölümün tıbbı tanımı şöyle verildi:

"Kişinin herhangi bilinen bir hastalık veya ölümüne neden olmaksızın beklenmedik bir anda hastalanması ve çok kısa bir süre içerisinde hayatını kaybetmesidir."

"HER ANİ ÖLÜM TIBBİ ANLAMDA BİR ANİ ÖLÜM DEĞİLDİR"

Açıklamanın devamında, "Ancak ülkemizde bilinen hastalığı olan veya hastalık tedavisi sırasında ölen, hatta intihar sebebiyle vefat eden kişiler dahi ani ölüm olarak Polis Basın Subaylığı tarafından rapor edilmektedir. Bu nedenle basına yansıyan her ani ölüm tıbbi anlamda bir ani ölüm değildir." denildi.

Bakanlık, paylaştığı ölüm istatistiklerinin yer aldığı tabloyu işaret ederek, "Tabloda yer verdiğimiz Ocak 2019 -Ağustos 2022 verilerinden de görülmektedir ki, bu süre zarfında kardiyak (kalp hastalığı) nedeniyle ölümlerde artış tespit edilmemiştir." tespitini aktardı.

Sağlık Bakanlığı, 2022’deki toplam ölümlerdeki artışın ise Kovid-19 ölümlerine bağlı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, "İçinde bulunduğumuz 2022 yılında gerek ülkedeki artan nüfus sayısına, gerekse pandeminin hafiflemesiyle hareketliliğin artmış olmasına rağmen, ölüm sayılarında anlamlı bir artış görülmemektedir." denildi.

İSTATİSTİKLER NE DİYOR?

2019’da yılında Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Morgu’na girişi yapılan 934 vefatın 80’i kalp hastalığı sebebiyle meydana geldi.

2020 yılında morga girişi yapılan 928 vefatın 13’ü Kovid-19 ölümü iken, 73’ü kalp hastalığı nedeniyle, 915 vefat ise Kovid-19 dışı nedenlerden dolayı meydana geldi.

2021 yılında ise girişi yapılan 1016 vefatın 134’ü Kovid-19 ölümü. Geriye kalan 882 vefatın 51’i kalp hastalığı nedeniyle meydana geldi.

2022 yılının ilk 8 ayı verilerine göre ise, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Morgu’na 766 giriş yapıldı. 766 kişinin 66’sı Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybederken, diğer sebeplerden hayatını kaybeden 700 kişinin 54’ü kalp hastalığı nedeniyle oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar