"5 kıtanın paşası" Karabelen anıldı

23 Mayıs 2023

A
A

Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) kurucularından "5 kıtanın paşası" olarak anılan merhum Tümgeneral Daniş Karabelen, vefatının 40’ıncı yıl dönümünde anıldı.

ZgotmplZ

Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) kurucularından merhum Tümgeneral Daniş Karabelen, vefatının 40’ıncı yıl dönümünde anıldı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nde yer alan anma törenine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ve diğer yetkililer katıldı.

Törende, Karabelen’in kızı Özcan Atamert ile torunu İlknur Boray da yer aldı.

Karabelen’in kızı Özcan Atamert tören yaptığı konuşmada, babasının ikinci vatanının Kıbrıs olduğunu ifade ederek, babasının annesi ile birlikte Kıbrıs Türk halkı için çok mücadele verdiğini anlattı. Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yılları için yazdığı şiiri okuyan Atamert, anılarını anlattı, şehitleri, verilen mücadeleyi unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasında Karabelen paşayı andı, KKTC’ye her zaman sahip çıkacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından milli mücadelede görev yapan ve madalyasını alamayan mücahitlere madalyaları verildi.

DANİŞ KARABELEN KİMDİR?

1898 yılında doğan Türkiye'deki Özel Harp Dairesi'nin kurucusudur.

Karabelen, 1915'te Müttefik Gelibolu Seferi'ne karşı Türk savunmasına katılmak üzere Harp Okulu'ndan alınanlar arasındaydı. Daha sonra Türk ordusunda subay oldu ve Mustafa Kemal Atatürk ile yakın iş birliği içinde çalıştı. Türkiye Cumhuriyeti'nde bazı sporların gelişmesine öncülük ederek Türkiye'nin ilk ulusal "sırıkla atlama şampiyonu" oldu.

Karabelen, 1948'de özel harp eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilen on altı askerden biriydi. Daha sonra Eylül 1952'de Taktik Seferberlik Grubu'nu (Özel Harp Dairesi) kurdu.

Kore Savaşı'na katılan Daniş Karabelen, 1954 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından "Lejyoner" derecesinde Liyakat Lejyonu ile ödüllendirildi. 1956'da tümgeneral rütbesine terfi etti. 1960 yılında emekli olana kadar Taktik Seferberlik Grubu şefi olarak görev yaptı.

Karabelen Paşa, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunu başlatan isimdi.

Görev aldığı yerler nedeniyle "5 kıtanın paşası" olarak da anılan Daniş Karabelen, 22 Mayıs 1983 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Aliye Leman Karabelen ile evli ve 2 çocuk babasıydı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar