CTP'den hükümete çağrı: Hemen şimdi havadan biyolojik ilaçlama...

7 Mart 2023

A
A

CTP, çam kese böceği ile mücadelede havadan biyolojik ilaçlamanın önemine vurgu yaparak, ‘‘ekonomik tasarruf’’ nedeniyle durdurulan bu uygulamanın ağaç varlığı daha fazla zarar görmeden yeniden başlatılmasını istedi.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, çam kese böceği ile mücadele konusunda bir an önce havadan biyolojik ilaçlamaya geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz'un ‘‘ekonomik tasarruf’’ nedeniyle bu uygulamaya 2020'de son verdiğini işaret eden Akansoy, ilaçlama yapılmadığı için çam kese böceklerinin ormanları istila ettiğini ve 25 bin hektar dolayındaki kızıl çam orman alanın büyük bir kısmının kurumaya yüz tutma noktasında olduğuna dikkat çekti.

2023 bütçesinde de bu konuda herhangi bir kaynak ayrılmadığını kaydeden Asım Akansoy, şu uyarıları yaptı:

"Eğer bu konuda kaynak ayrılmaz ve 2023’ün kış aylarında havadan biyolojik mücadele yapılmazsa önümüzdeki yıl ormanların durumu şu ankinden katbekat vahim olacak, çam kese böceğinin yarattığı etkiler ise 3 yıl üst üste etkin bir mücadele edilmediği için geri dönüşümü mümkün olmayan korkunç bir boyuta ulaşacaktır. "

Hükümet, Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi daha fazla zaman kaybetmeden bir an önce bu yanlıştan dönmelidir! Bu konuda gereken kaynak ayrılarak yaz aylarında ihale süreçleri tamamlanmalı ve 2023 Ekim-Kasım aylarında havadan biyolojik mücadele mutlaka yapılmalıdır! "

ÇAM KESE BÖCEĞİ

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

İNSAN VE HAYVANLARA ZARARI VAR MI?

Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor. Nisan ve mayıs aylarında ormanlık alanlarda yuvalanıp çoğalan çam kese böcekleri (tırtılları), insanlar ile hayvanlara temas ettiği anda yaydığı zehir nedeniyle deri hastalıklarına neden oluyor. Tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık oluşmasına neden olan çam kese böceklerine karşı uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.


 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar