
Türkiye’de kripto para şikayetleri zirve yaptı
25 Şubat 2021
Güncelleme: 25 Şubat 2021
Kripto parayla ilgili şikayetler bir yılda yüzde 8 bin artış gösterdi.

Son yılların en çok konuşulan yatırım araçlarından olan kripto paralara ilgi 2021 yılında katlanarak büyürken, şikayetlerde de adeta patlama yaşandı.
Çevrimiçi şikayet platformu Şikayetvar, 2021 yılında kripto parayla ilgili tüketicilerin en çok sorun yaşadığı konuları derledi.
Şikayetvar'ın verilerine göre, bu konudaki şikayetlerin artış oranı Şubat 2021'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 bin 616’ya ulaştı.
2020 Şubat ayında kripto parayla ilgili toplam 109 şikayet gelirken, 2021 Şubat ayında bu sayının 9 bin 500’lere kadar yükseldiği görülüyor.
ŞİKAYETLER NELER?
Verilere göre kripto paralarla ilgili en çok gelen şikayetler şöyle sıralanıyor:
- Kripto para yükselince satım yapmaya, düşünce alım yapmaya firmaların engel olması;
- Transfer işlemlerinin yavaş olması,
- Paranın hesaba geçmemesi,
- Üye temsilcilerinin yatırım yapana kadar fazla ilgili davranıp zarara uğrayınca cevap vermemesi,
- Hesap kapatma işleminin yapılamaması,
- Sisteme giriş yapılamaması,
- Hesabın firma tarafından sıfırlanması,
- Alış-satış işlemlerinden yüksek komisyon ücretleri alınması,
- Destek ekibinin yetersizliği,
- Para çekmede gecikme yaşanması,
- Kripto para piyasası yükseldiğinde sistemin kapatılması,
Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülkeler arasında yüzde 16 ile dünyada 4’ncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor.
KRİPTO PARA NEDİR?
Kripto para; güvenliğin sağlanması için kriptografi (şifreleme bilimi) kullanan dijital veya sanal bir para birimidir. Kripto-paralar, merkezi olmayan kripto sistemlerde, belirlenen oranlarda/sayılarda üretilirler. Bir diğer tanıma göre kripto para, halihazırda bireylerin kullanmış oldukları madeni para ve banknot gibi olup farklılık olarak; belirli kriptografi prensipleri ile geliştirilmiş dijital varlıklardır.
Kripto paraların çıkışı 2008’de patlak veren küresel finans krizi ile ilgilidir. Yaşanan finans krizi merkez bankaları ve finans kurumlarına duyulan güveni azaltmış, finans sisteminde pek çok değişime neden olmuştur. Kripto paralar finans piyasalarının çöküşü sonrası ABD Doları ve Euro gibi güçlü rezerv para birimlerine alternatif bir model olarak ortaya çıkmıştır.
Bu paralar, transfer edilebilen varlıklardır. Kriptografi (şifreleme bilimi), hem işlem güvenliğini sağlamada hem de yeni para oluşturulması sürecinde kullanılmaktadır. Banka hesabında tutulmasına gerek olmayan kripto paralar, gerçek para gibi mal ve hizmet satın almak amacıyla kullanılabilmektedir.
Blok zincir teknolojisine sahip bir kripto para birimi olan Bitcoin’dir. Satoshi Nakamoto ismini kullanan bir kişi veya grup tarafından 2008'de piyasaya sürülerek 2009'da işlem görmeye başladı. İlk Bitcoin transferi 2009'da Nakamoto ve programcı Hal Finney arasında gerçekleşti.
Kripto para birimleri piyasalarına yönelik ilgi son dönemde hız kazanırken, Bitcoin'in piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaştı. Bitcoin'in fiyatı 2011'de 0,30 dolar olarak kaydedilirken, bugün 50 bin doların üzerine çıktı.
Bitcoin'in yükselişinin ardından birçok kripto para birimi daha ortaya çıktı. Bu para birimleri ise "alt coin" olarak adlandırıldı. Hızla gelişen kripto para dünyasında öne çıkan bazı "alt coin"ler, Litecoin, Ethereum ve Ripple oldu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar