Tatar'dan "Türkiye arkamızda" vurgusu

16 Eylül 2023

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti iki devletli çözüm siyasetimizin tamamen arkasındadır.” dedi.

ZgotmplZ

Karadeniz Kültür Derneği’nin düzenlediği yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar, yemekte yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletlerin (BM) 78'inci Genel Kurulu nedeniyle temaslarda bulunmak üzere yarın New York’a gideceğini hatırlattı.

"KIBRIS’TA İKİ EŞİT EGEMEN DEVLET TEMELİNDE BİR ANTLAŞMA İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki eşit egemen devlet temelinde bir antlaşma istediklerini belirterek, anavatan ve garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu siyasetin tamamen arkasında olduğunu vurguladı.

Ersin Tatar, iki yıl öncesine kadar federal temelde bir antlaşma istendiğini ancak bu durumun; tek egemenlik, tek toplum ve Avrupa Birliği (AB) içerisinde serbest yerleşim olduğuna dikkat çekti.

AB’ye tek taraflı üye olan Kıbrıs Rum tarafının, Yunanistan ile birlikte hareket ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye üye olmamasından dolayı Kıbrıs Türk tarafıyla Türkiye arasındaki bağların kopmasına neden olacağına işaret etti.

BM 77'nci Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünya tarafından Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız ambargoların bir zulme dönüştüğü ve tanınma çağrısı yapmasının ardından KKTC’nin, Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olduğunu kaydetti.

Aşama aşama KKTC’nin zeminin güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Akdeniz’de bir Türk devleti olarak KKTC ile Türk devletlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden iş birlikleri yapmaya başladığını vurguladı.

TARAFLARIN POZİSYONU

Ekim 2020'de Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle Kıbrıs müzakerelerinde bir paradigma değişikliği yaşandı.

KKTC ve Türkiye, 2017'de başarısızlıkla sonuçlanan Crans Montana görüşmelerinde federasyon tezinin çöktüğünü ve başka bir seçeneğin konuşulması gerektiğini savunuyor. Bu da, "egemen eşitlik temelinde kurulacak, yan yana yaşayan iki devlet modeli."

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise Kıbrıs'ta konuşulacak tek çözüm modelinin, "federasyon" modeli olduğunu savunmayı sürdürüyor, BM kararlarına dayanmayan herhangi bir çözüm modelinin tartışılmasını reddediyor.

Avrupa Birliği de tek çözüm yolu olarak federasyonu kabul ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar