Suç Endeksi'ne göre KKTC'nin sicili kabarık: Tespitler neler?
29 Eylül 2023
Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu'nda KKTC ile ilgili ciddi tespitlere yer verildi. ABD Dışişleri'nin finanse ettiği raporda "KKTC" isminin kullanılması da dikkat çekti.
Haber Merkezi
Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi’nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu yayımlandı. Endeks, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke içinde gelişen organize suç faaliyetlerini karşılaştırıyor.
Hazırlanan raporun finansmanında Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın katkısı da bulunuyor.
Raporda Kıbrıs bir bütün olarak incelenirken, KKTC'ye anayasal ismi ile "KKTC" olarak yer veriliyor.
Kıbrıs'ın genel organize suç skoru 4,43.
Endekste bir bütün olarak Kıbrıs adası, Avrupa genelindeki organize suç endeksinde 29’uncu, Güney Avrupa’ya ilişkin sıralamada ise 6’ncı sırada yer alıyor. 2021 yılına göre skoru kötüleşen Kıbrıs, dünyada 193 ülke içerisinde 129’uncu sırada.
Küresel Organize Suç Endeksi’nin zirvesinde ise 8,15 puan ile Myanmar yer alıyor. Türkiye ise 7,03 puanla 14'üncü sırada bulunuyor.
Kıbrıs bütün olarak toplam 11 başlıkta incelenirken, KKTC'den ise 6 başlıkta söz ediliyor. İnsan, silah, petrol ve uyuşturucu kaçakçılığı öne çıkan konular...
İşte KKTC ile ilgili raporda yer bulan başlıklar ve tespitler...
"İnsanlar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yasadışı olarak kurulan üniversiteler, çoğu derslere katılmayan Afrika vatandaşlarına öğrenci vizesi veriyor. Tam tersine KKTC'ye vardıklarında tampon bölgeyi geçmeleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nden sığınma istemeleri yönünde yönlendiriliyorlar.
Ticaret
Raporlar, silah kaçakçılığının büyük kısmının KKTC'den kaynaklandığını gösteriyor.
Taklit ürünler Kıbrıs'ta önemli bir sorundur ve birçok sahte ürün KKTC üzerinden Türkiye'den gelmektedir.
Yasadışı ticaret, büyük miktarlarda tütün, tarım ilacı, havai fişek ve KKTC'den kaçırılan diğer ürünleri içermektedir.
Çevre
Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgelerin, IŞİD'in Suriye'den Türkiye'ye petrol ürünleri ve Libya'dan Avrupa pazarlarına rafine petrol ürünleri kaçakçılığıyla bağlantılı olduğu bildiriliyor.
İlaçlar
Türkiye'nin transit ülke rolü ve komşu ülkelerde artan tüketim, Kıbrıs'taki, özellikle de adanın Türk kesimindeki eroin pazarını etkilemesi muhtemel endişe verici faktörlerdir.
Kriminal Aktörler
Kafkasyalı, Doğu Avrupalı ve Asyalı organize suç grupları, kara para aklamanın yanı sıra mülke karşı suçlarla da yoğun olarak ilgileniyor ve KKTC'deki uyuşturucu kaçakçılığı pazarına hakim durumdalar.
Rus mafyası, Kıbrıs'ta en fazla finansal ve ekonomik güce sahip olan ve en iyi bağlantılara sahip suç grubudur. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin etkin kontrolü altında olmayan bölgelerde INTERPOL tarafından aranan çok sayıda kişi var.
Sivil toplum ve sosyal koruma
Kıbrıs'ta ifade özgürlüğü, medyanın KKTC tarafından kontrol edilmesi ve sansürlenmesi nedeniyle önemli gerilemelerle karşı karşıya kaldı.
Sivil toplum kuruluşlarını desteklemek için AB fonlarının kullanılmasına rağmen, asgari düzeyde hükümet desteği nedeniyle teklifler ve lobi faaliyetleri ivme kaybetmiştir. Ancak AB, daha adil, eşitlikçi, demokratik ve kapsayıcı bir toplum geliştirmek amacıyla çeşitli Kıbrıs Türk sivil toplum kuruluşlarıyla sözleşmeler imzalamıştır."
ENDEKSİN TAMAMINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar