Meclis hızlı başladı: Genel Kurul'da ikinci gün neler yaşandı?

3 Ekim 2023

A
A

Denetim işleviyle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda iki tasarı için ivedilik alınırken, vekillerin güncel konuşmalarına yer veriliyor.

ZgotmplZ Meclis Basın Bürosu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dünkü yeni yasama yılı açılışının ardından bugün denetim işleviyle ilk toplantısını yapıyor.

Meclis Genel Kurulu saat 11.30’da Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında toplandı.

Toplantıda ilk olarak sunuşlar yapıldı, ardından güncel konuşmalara ve sorulara yer veriliyor.

İKİ YASAL DEĞİŞİKLİĞİN İVEDİLİĞİ ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında, ilk olarak başkanlığın onaya sunuş işlemleri yer aldı.

Bu kısımda, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesi konusu ele alındı.

CTP DESTEK VERDİ

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali tasarı üzerine söz aldı ve yasa kapsamında maaş ve hayat pahalılığı gibi konularda mağduriyet yaşandığını o yüzden ivedilik talebine olumlu olduklarını ve destek vereceklerini söyledi, ancak yasanın bütünlüklü bir şekilde ele alınmasının daha köklü bir çözüm olacağını kaydetti.

Hatta bu yasanın ortadan kaldırılmasının daha doğru olacağını ifade eden Şahali, yasa gücündeki kararnamelere de değindi, bunların yasal hale getirilmesi gerektiğini belirtti.  

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, yasa tasarısı ile yapılacak değişikliklerin ortak uzlaşıyla yapıldığını, hayat pahalılığı yansıması ile ilgili düzenleme içerdiğini, ancak Meclis’in yeni açıldığı için ivedilikle bu yasa tasarısının bugün geçirileceğini ve onaylanmasıyla da geriye dönük ödemelerin yapılacağını anlattı. Berova, yasalar ve yasa gücünde kararnamelerin üzerinde de ciddi çalışmalar yapıldığını, ancak bir süreç alacağını işaret etti, yasa tasarısına muhalefetin destek vermesini olumu olarak gördüklerini söyledi.

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın'ın, vergi düzenlemeleri ile ilgili bir çalışmaları olup olmadığını sorması üzerine Berova, böyle bir çalışmayı yaptıklarını ifade ederek, bunun sonuçlarını paylaşacağını kaydetti.

UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da, gündemlerinde bir çok önemli yasa tasarıları olduğunu ifade ederek, ülkenin gelir artırıcı yasaları ile bankacılıkta ülkenin önünü açacak yasa tasarılarını ele aldıklarını kaydetti ve komite çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.  

Konuşmaların ardından yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

CEZA YASASI İLE İLGİLİ ÖNERİ GERİ ÇEKİLDİ, UBP İVEDİLİĞİNE OLUMLU YANIT VERDİ

Genel kurulda daha sonra Meclis Başkan Yardımcısı, CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin sunduğu Askeri Suç ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı Önerisi ele alındı.

Özdenefe, öneri üzerine söz alarak, bugün CTP olarak iki önerileri olduğunu ancak Ceza Yasası ile ilgili öneriyi, geri çektiklerini, kurulacak Ad-hoc komitede görüşüleceğini ifade etti ve gerekli katkıların yapılacağına inanç belirtti.

Özdenefe, Askeri Suç ve Cezalar Yasası ile ilgili gündeme getirdikleri değişiklik önerilerini madde madde anlatarak, örneğin yasa değişiklikleri kapsamında ölüm cezasının çıkarıldığını, bu kapsamda basın özgürlüğü, ifade, düşünce özgürlüğü, temel hak ve özgürlükler, insan hakları gibi konularla ilgili detaylı bilgiler verdi, genel kurulun gerekli hassasiyet ve katkıyı ortaya konacağına inandığına vurgu yaptı.

UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun da, CTP Grubunun önerisine UBP olarak ivediliğine olumlu oy vermeye hazır olduğunu, özellikle ölüm cezasının kaldırıldığını, bu kapsam dahilinde değişiklik önerisi ve maddelerinin görüşülmesine olumlu oy kullanacaklarını kaydetti.    

Konuşmaların ardından öneri oybirliğiyle kabul edildi.

CUMHURİYET MECLİSİ’NDE GÜNCEL KONUŞMALAR YAPILIYOR...

Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

FİLİZ BESİM: SAĞLIKTAKİ SİSTEMSİZLİK EN ÇOK HASTALARI VURUYOR

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, “Sağlıktaki Sistemsizlik En Çok Hastaları Vuruyor” konulu güncel konuşma yaptı.

Besim, hastaların reçeteler ile ilaç ihtiyacını karşılarken, devletin denetim ve kamu çatısı altında ilaç bulundurması gerektiğini, bunun dışında sigortalıların reçete ile özelden ilaç alabileceğini ancak önlemler alınıp, denetimin sürekli gerekli olduğunu vurguladı.

İlaç takip sisteminin bir an önce özel eczaneleri de kapsayacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Besim, ilaç ihalelerinin de yapılması gerektiğini, kamu sağlık çalışanları, hastaneler, altyapı ile ilgili çalışmaların gerekliliğine değindi.

Vatandaşların sağlıklı hizmeti alması için sağlık sistemini çağdaş bir yapıya kavuşturmak için komite kurup birlikte çalışabileceklerini ifade eden Besim, hastalara sağlıklı hizmet verebilmek için sistemin ele alınması gerektiğini söyledi. İlaç krizinin de yakın olduğunu savunan Besim, yeni ilaç bütçesiyle ilaç sıkıntılarının giderilmesini temenni etti ancak kanser ilaçları dahil bir çok olmazsa olmaz ilacın devlet eczanesinde olmadığını kaydetti.

Tüberküloz hastalığına karşı önlemlerin gerekliliği yanında denetimler, testler, hastanelerin altyapısı, röntgen makineleri ile ilgili eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade eden Besim, Sağlık Bakanlığı’nın ülkeye gelen yabancı nüfus, kaçak yaşamın ülkeye getirebilecekleri hastalıkların bilincinde çalışması, testleri ve gerekli denetimleri yapmasını istedi.

SAĞLIK BAKANI HAKAN DİNÇYÜREK'TEN YANIT...

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek de, Besim’in tespitlerine teşekkür ederek, Sağlık Bakanlığı’nın, vatandaşlardan gelen talepleri dikkate alarak, bireysel çözümler değil sağlık sistemini düzeltmeye yönelik adımlar attığını, ölümle yaşam arasında doğru adımlar atmaya, sistemi sağlıklı bir şekilde kurup, geliştirmek, kimseyi sağlık açısından mağdur etmemek için çalıştıklarını anlattı.

Kayıtlı sisteme geçmek için yazılımlar üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Dinçyürek, ilaç takip sisteminin bir an önce devreye girmesi için adımlar atmaya başladıklarını söyledi.

Dinçyürek, yasalar, temel sağlık, ilaç eczacılık, hastaneler, altyapı için gerekli adımları attıklarını ancak özellikle ilaç takip sistemi üzerinde çalıştıklarını belirterek, sistemde “bir delik varsa bunu tıkamak için” çalışma yaptıklarını anlattı.

Testlerle ilgili sıkıntılar ve ilaç eksikliğini gidermek için yapılan çalışmalar, ek bütçe ve ilaç tedariki için atılan adımları anlatan Dinçyürek, ilaç eksikliğini gidermek için de ihalelere çıkacaklarını söyledi.

Temel hedefin, kronik hastalığı olan hastaların sağlık kurulu raporu ile bir yıl boyunca ilaca ulaşabilmesi olduğunu ifade eden Dinçyürek, amacın hastayı mağdur etmeden çözüm üretmek olduğunu vurguladı.

Dinçyürek, bilimsel verilere dayalı, denetlenebilir, hesap verilebilir bir yapı oluşturmak için çalıştıklarını ifade ederek, toplum sağlığını riske atmadan, toplum sağlığı için paydaşlarla çalışmalar yaptıklarını belirtti. Dinçyürek  tüberküloz üzerine yapılan çalışmaları anlattı. Testler pozitifse akciğer filmi çekileceğini, hastalığın kontrol edileceğini anlatarak, başka alternatif çözüm varsa ortaya konmasını isteyen Dinçyürek, bilimsel kurulları topladığını, önerileri aldığını, amacın toplum sağlığını korumak olduğunu kaydetti.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SADIK GARDİYANOĞLU'NDAN YANIT

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da, ilaç soruşturması için yorum yapamayacağını ancak ülkede 440 eczacı ve 950 serbest hekim olduğunu, tümünün sosyal sigortalarla anlaşması olmadığını ve bu kişilere linç girişimini doğru bulmadığını, soruşturmayı basından takip ettiklerini söyledi.

Ödemelerin büyük olduğunu ancak en büyük sıkıntının ilaca erişim olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, reçete zorunluluğu getirildiğiyle ilgili eleştiriler yapıldığını ancak bazı kişilerin bunu kötü yönde kullandığını anlattı, bu yüzden 1 Kasım’dan itibaren kamu hastanelerinde sağlık hizmeti alanların reçeteleri ile devlette ilaç bulamaması halinde 291 anlaşmalı eczaneden ilacın bedelinin yüzde 20’sini ödeyerek alacağını kaydetti.

Gardiyanoğlu, sigortalar ile 92 anlaşmalı serbest hekimin olduğunu ancak bunun artırılması için çalıştıklarını, amacın vatandaşların, kronik hastaların ilaca ulaşımını kolaylaştırmak olduğunu anlattı.

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Gardiyanoğlu, Genel Sağlık Sigortası üzerinde çalışmaların sürdüğünü, 2024 yılı içinde hayat bulacağını, anlaşmalı hekimlerle gereken görüşmelerin yapıldığını, sistemin iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, gereken iradeyi ortaya koyduğunu, elini taşın altına koyduğunu, geçmiş dönemlerle ilgili değil, kendi atacağı adımlarla bilgi verebileceğini söyledi, ilaç soruşturmasıyla ilgili ortaya koyduğu iradeyi her alanda ortaya koyacağını kaydetti.

Eylül ayından bugüne ilaç ödemelerinde 6,5 milyon TL azalma olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, bakanlığın görevinin, hastaları, vatandaşları mağdur etmeden, sigortalıların parasını korumak olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar