Çavuşoğlu EİT üyelerine seslendi: Kıbrıs Türk perspektifinden hepimiz faydalanmalıyız

24 Ocak 2023

Güncelleme: 24 Ocak 2023

A
A

Özbekistan’da düzenlenen EİT Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türk perspektifinden hepimiz faydalanmalıyız.” dedi.

ZgotmplZ
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (ortada), Özbekistan’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi 26'ncı Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı.
AA

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi 26'ncı Toplantısı'nda katılımcılara hitap etti.

Yakın zamanda EİT'nin genişlemesinin 30'uncu yılını kutladıklarını belirten Çavuşoğlu, genişleme ile EİT'nin bölgede ekonomik iş birliği için birincil platform haline geldiğini kaydetti. Çavuşoğlu, bugün küresel ekonominin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek bu zorlukların üstesinden gelmek için ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC VURGUSU

EİT'nin dış ilişkilerine dikkati çeken Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), "Kıbrıs Türk Devleti" adıyla EİT'nin 3 gözlemcisi arasında yer aldığını aktardı.

Çavuşoğlu, EİT'nin ortak çalışmalarına yaptığı katkılarda KKTC'nin "en aktif gözlemci" olduğuna dikkati çekerek Kıbrıs Türklerinin 11 yıldır tüm üst düzey EİT toplantılarına katıldığını ifade etti.

ERTUĞRULOĞLU’NU İŞARET ETTİ

Bugün Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun da burada olduğunu belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türk perspektifinden hepimiz faydalanmalıyız." dedi.

Çavuşoğlu, başarılı başkanlığı için Özbekistan'a teşekkür ederek "Türkiye, EİT'nin daha etkin hale gelmesi ve dünya ekonomisinde hak ettiği paya ulaşması için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir." diye konuştu.

Bu zorlu küresel ortamda güçlü bir iradeyle EİT'yi güçlendireceklerine işaret eden Çavuşoğlu, bugün bu ilerleme iradesini gösterdiklerini söyledi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (EİT) HAKKINDA

Türkiye, İran ve Pakistan tarafından bölgesel ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla 1964 yılında kurulan Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (Regional Cooperation for Development) teşkilatının hukuki zemini üzerine 1985 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) kuruldu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını kazanan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile Afganistan'ın da katılmasıyla Teşkilat, 1992 yılında toplam 8 milyon km2 alan üzerinde yaklaşık 500 milyon nüfusa hitap eden ekonomik ağırlıklı bir bölgesel teşkilat halini aldı.

KKTC, 2012 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na gözlemci üye ülke olarak kabul edildi.

EİT'nin genel merkezi ve kültür bürosu İran'da, ekonomik bürosu Türkiye'de ve bilimsel bürosu ise Pakistan'da bulunuyor.

Teşkilatın amacı, "Üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, EİT bölgesi içindeki ticari engelleri kaldırmak ve bölge içi ticareti geliştirmek ve EİT bölgesinin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek, üye ülkeler arasındaki kültürel ve tarihi bağları güçlendirmek." olarak açıklanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar