AYM, CTP'nin itirazını haklı buldu: Yerel seçim tarihi değişebilir

7 Eylül 2022

Güncelleme: 7 Eylül 2022

A
A

Anayasa Mahkemesi, yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı buldu. 27 Kasım tarihi değişmeyeceği gibi yeni bir tarih de belirlenebilecek.

ZgotmplZ MYK

Anayasa Mahkemesi, bugün, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası hakkında dosyalanan davanın görüşülmesini tamamlayarak kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik başkanlığında yaptığı toplantıda, söz konusu yasanın Anayasa’nın (Yerel Yönetimleri düzenleyen) 119’uncu maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Kararı Narin Şefik okudu.

Narin Şefik, KKTC’de son yerel seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapıldığına işaret ederek, gerek Seçim ve Halk Oylaması Yasası gerekse Anayasa’nın 119'uncu Maddesi altında yerel seçimlerin Haziran 2022’de yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Şefik, Yüksek Seçim Kurulu’nun bir yazıyla Cumhuriyet Meclisi’nden haziran ayı içerisinde seçim tarihinin belirlenmesini talep ettiğini ancak Meclis’in seçimin haziranda yapılabileceği son tarih olan 26 Haziran’dan iki gün önce Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı oy birliği ile kabul ettiğini anımsatarak, sonuç olarak Haziran 2022’de yerel seçimlerin yapılmadığını söyledi.

Şefik, Cumhuriyet Meclisi’nin Anayasa ve Seçim ve Halkoylaması Yasası altında Haziran 2022 ayı içerisinde seçim tarihini belirlememiş olmasının Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı bir davranış olduğunu söyledi.

Şefik, "Anayasa Mahkemesi, huzurundaki davanın Anayasa’ya aykırı olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Yerel seçimlerin yapılması noktasında ne olacağını düşünmek Cumhuriyet Meclisi’ne aittir.” dedi.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, karar sonrası yaptığı açıklamada, yasanın; "Bundan sonraki seçimlerin de kasım ayına ertelenmesi” ve “Yenisi seçilene kadar mevcut belediye başkanlarının görevlerine devam etmesi” olarak iki parçadan oluştuğuna işaret ederek, “Mahkeme, bu iki değişikliğin de Anayasa’nın 119'uncu maddesine aykırı olduğunu tespit etti.” dedi.

CTP,  yerel seçim tarihinin Anayasa’ya aykırı şekilde belirlendiği gerekçesiyle 26 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Hükümetin 5 Haziran'da Meclis'te kabul ettiği ve bir gün sonra Resmi Gazete'de yayımlanan Değişiklik Yasası, yer yıl haziran ayında yapılan yerel seçimlerin 27 Kasım’a ertelenmesini öngörüyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yerel seçim tarihi Meclis'te konsensusla yeniden belirlenecek. 27 Kasım tarihi değişmeyeceği gibi yeni bir tarih de belirlenebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar