Kararname yayımlandı: Yakıt takibi için ihalesiz otomasyon sistemi

22 Haziran 2022

Güncelleme: 23 Haziran 2022

A
A

Akaryakıtın ülkeye girdiği andan tüketiciye satıldığı ana kadar takip edilebilmesi için otomasyon sistemi kuruluyor. Sistem aciliyet nedeniyle ihale Yasası'ndan muaf kılındı. İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Ülkeye gelen akaryakıtın online takibini yapabilmek için uzun zamandır üzerinde çalışılan otomasyon sisteminin kurulması için harekete geçildi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'na kurulacak otomasyon sistemi için ihaleye çıkılmayacak. Kamu İhale Yasası kuralları defaya mahsus olarak Yasa Gücünde Kararname ile uygulanmayacak. Sebebi ise ''aciliyet'' olduğu için böyle bir yöntem seçildi.

Alınan bu kararın resmi gerekçesi ise şöyle:

''Ülkemizde yaşanan akaryakıt sektöründeki sorunların aşılabilmesi için sektörün regüle edilmesi ihtiyacı vardır. Gerek akaryakıt alımında, gerekse benzin istasyonlarındaki satış noktalarında vergilendirmede kayıt dışılığın önlenmesi elzemdir. Bu sorunların giderilmesi ve tüm akaryakıt sektöründe denetimin yapılabilmesi için otomasyon sisteminin ekonomik aciliyet açısından hayata geçirilmesi tek seçenek olarak görülmektedir. Maliye Bakanlığı ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığında otomasyon sistemlerinin kurulabilmesi için otomasyon kurulumu hususunda bir defaya mahsus olmak üzere Kamu İhale Yasası kurallarının uygulanmamasını düzenleyen Yasa Gücünde Kararname hazırlanmıştır.''

Kararnamenin ilgili maddesinde ise ''Bakanlar Kurulu değerlendirme yaparken ihalenin aciliyeti konusunda Ekonomi ve Enerji Bakanlığının koyacağı hususları ve fiyat avantajını göz önünde bulundurarak Ekonomi ve Enerji Bakanlığına Doğrudan Alım yetkisi verebilir'' denildi. 

Ayrıca, Bakanlar Kurulu'nun onayı olmaksızın yapılacak alımlar bu Kararname dışında olduğu da belirtildi.

ARIKLI DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞTI

Geçtiğimiz yıl UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde Ekonomi ve Enerji Bakanı olan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, ülkeye gelen yakıtın otomasyon sitemiyle kontrol altına alınması için çalışma başlatmıştı. İstasyonların haricinde ülkeye yakıt taşıyan firmalar da bu istemi kurmak zorunda bırakılmıştı.

Otomasyon sistemi olmadığı için ne kadar yakıtın ülkeye geldiği memurlar tarafından tartı usulü ile hesaplanarak vergilendiriliyor.

YASA GÜCÜNDE KARARNAME'NİN TAMAMINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar