Rumlardan onay alındı: Barış Gücü'nün görev süresi 12 aya çıkarılacak

30 Ocak 2023

Güncelleme: 30 Ocak 2023

A
A

KKTC, Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması için kendisinden onay alınmasını beklerken, BM ise Rumlara danışarak 6 ay olan süreyi 12 aya çıkarmaya hazırlanıyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 ay yerine 12 ayda bir yenilenmesi gündemde...

Alithia ve diğer gazeteler, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin prosedürün değişmesinin gündemde olduğunu, İngilizler tarafından bir süredir gündeme getirilen öneride, UNFICYP’in görev süresinin yılda bir kez yenilenmesinin talep edildiğini yazdı.

Gazeteler, Güney Kıbrıs'taki resmi kaynaklara dayandırarak verdikleri haberlerinde, bugün gerçekleşmesi öngörülen UNFICYP görev yenilemesinin, 12 ay olacağını ve Rum tarafının buna onay verdiğini belirtti.

Rum hükümetinin, BM Genel Sekreteri’nin raporlarının her zamanki şekliyle her 6 ayda bir çıkması ancak kararın 12 ayda bir onaylanmasını kabul ettiğini aktaran gazete, “Türk tarafınca ciddi bir ihlal gerçekleşmesi durumunda ise” Rum hükümetinin, tıpkı Maraş konusunda olduğu gibi, BM Güvenlik Konseyi’ne, özel karar çıkarılması için başvurabileceğini de vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), son olarak 2022 Temmuz ayında BM Barış Gücü misyonunun görev süresini 3 Ocak 2023'e kadar 6 ay daha uzatma kararı almıştı.

Türk tarafı, son dönemde, UNFICYP'in Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamadığı için görevinin sona erdirilmesini talep ediyor. Rumlar ise, herhangi bir değişikliğe şiddetle karşı çıkıyor. Son yıllarda yapılan uzatma kararları, görüşü alınmadığı gerekçesiyle Türk tarafının büyük tepkisini çekiyor.

"YA İMZALA, YA ÇEKİL"

Lefkoşa ayrıca süre uzatımı konusunda Barış Gücü'nün KKTC'nin de onayını almak zorunda olduğuna dikkat çekiyor.

2022 Eylül ayındaki New York temasları sırasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la birlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Barış Operasyonların’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile görüşen Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM’ye Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağını sunduklarını açıklamıştı.

Ertuğruloğlu, bu kapsamda BM Barış Gücü için KKTC ile de anlaşma yapılması istediklerini ve bunun için bir ay süre tanıdıklarını açıklamıştı.

Tahsin Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü’nün Rumlar’dan izin alarak görev yaptığını belirterek, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler.” açıklaması yapmıştı.

SOFA ANLAŞMASI NEDİR?

KKTC’nin BM’den istediği uluslararası alanda SOFA (Status of Forces Agreement) adıyla bilinen askeri statü anlaşması, bir ülkede görev yapacak yabancı askerlerin tabi olacakları hukuk sistemi, görev tanımları ve yükümlülükleri ile yetkilerini belirliyor. Anlaşma ev sahibi ülke ile asker gönderen taraf arasında yapılıyor.

KIBRIS BARIŞ GÜCÜ

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 1964'ten bu yana adada görev yapıyor ve Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

Çok uluslu askerî birlik olan misyonda, 800 civarı askeri ve 60'tan fazla polis memuru olmak üzere 1100 civarı personel görev yapıyor.

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

Misyonun komutanlığını 24 Mart 2021 tarihinden bu yana Norveçli komutan Ingrid Gjerde üstleniyor. 

UNFICYP'nin bütçesi yıllık 50 milyon ABD Doları'nın üstünde. Bugün, UNFICYP bütçesinin üçte biri Rum Kesimi tarafından finanse edilirken, Yunanistan yılda 6,5 ​​milyon dolar katkıda bulunuyor. Geri kalanı, 1993 yılında kararlaştırıldığı üzere, BM'nin tüm üyeliği üzerinden değerlendirilen katkılardan finanse ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar