Yıldırım KKTC için kasımı işaret etti

14 Mayıs 2022

Güncelleme: 23 Mayıs 2022

A
A

Binali Yıldırım, kasım ayında Özbekistan'da gerçekleştirilecek zirvede, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak katılmasını beklediğini kaydetti.

ZgotmplZ

Türk dillerini konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla kurucuları arasında KKTC'nin de olduğu Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği (TÜRKOMB) kuruldu.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 9 yıl önce tesis edilen ombudsmanlığın amacının vatandaşı korumak olduğunu, hak ihlalleri konusunda çalışılıp raporlama yapıldığını söyledi.

Binali Yıldırım, kasım ayında Özbekistan'da gerçekleştirilecek zirvede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak katılmasını beklediğini de kaydetti.

KKTC'nin haklarının yıllardır gasbedildiğini ve haksız bir ambargoya tabi tutulduğunu belirten Yıldırım, "Türk Devletleri içerisinde KKTC'nin de yer alması bu iş için önemli bir adımdır. Kasım ayında Özbekistan'da gerçekleştirilecek zirvede ümit ediyorum ki KKTC de gözlemci üye olarak yerini aile içerisinde alacaktır. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI HAKKINDA

Türk Devletleri Teşkilatı, 1992 yılından beri toplanan, "Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri" sonucunda ortaya çıkan ortak siyasi irade üzerine 2009 yılında "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi" (Türk Konseyi) adıyla kuruldu.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir.

Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7'nci Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katıldı.

Türkmenistan'ın da yakın zamanda tam üye olması bekleniyor.

Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen Türk Konseyi 6'ncı Zirvesi sırasında gözlemci statüsü kazandı.

Türk Konseyi'nin temel amacı, Türk dili konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar