Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay sürecini başlatma kararı aldı

17 Mart 2023

Güncelleme: 17 Mart 2023

A
A

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Meclis'teki onay sürecinin başlatılmasına karar verdiğini açıkladı.

ZgotmplZ
Türkye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
AA

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da ağırladığı Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi adımlar attığını gördük. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik." dedi.

"Finlandiya'nın deprem sırasında uzattığı yardım eli ve gönderilen yardımlar için teşekkür ediyorum." diye konuşan Erdoğan, Türkiye NATO'nun "açık kapı" politikasının güçlü savunucuları arasında yer aldığını söyledi.

İSVEÇ'E UYARI

Erdoğan, Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç'i ise "teröristlere kucak açmakla" suçladı.

"Stockholm Caddesi'nde sürekli olarak Türkiye'deki PKK-YPG uzantılarının gösterileri oluyor" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"120 civarında teröristin listesini verdik, 'Bize verin' dedik. Teröristleri bize vermeyince, bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Sayın Başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Finlandiya'da bu tür şeyler yok. Bunun için de Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı bugünkü imza ile gösterdik."

Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin nasıl ilerleyeceğinin, bu ülkenin atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacağını belirtti.

NİİNİSTÖ'NUN İSVEÇ BEKLENTİSİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti, "NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizi çok memnun ediyor." dedi.

Niinistö, "Bir komşumuz da var, İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk. Finlandiya'nın NATO üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu ülkeyiz, Baltık Denizi'nde kıyımız var." diye konuştu.

İKİ ÜLKENİN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası, çok uzun süredir devam ettirdikleri "tarafsızlık" politikasından vazgeçmişler ve Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusu yapmışlardı.

Bunun için ittifaka üye 30 ülkenin tümünün parlamentolarının onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan'ın parlamentoları henüz iki ülkenin üyeliklerini onaylamadı.

Türkiye, "teröre destek vermek"le suçladığı iki ülke ile 28 Haziran 2022 tarihinde İspanya Madrid'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in girişimiyle mutabakat muhtırası imzalamıştı.

Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki beklentilerine genel olarak olumlu yanıt veren İsveç ve Finlandiya, mutabakat muhtırasında "örgüt" olarak bahsedilen PYD/YPG ve Türk tarafının 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutup "terör örgütü" olarak nitelediği Gülen yapılanmasına destek sağlamayacaklarını beyan etmişlerdi.

Ankara'nın her iki ülkeden talepleri arasında topraklarında yaşayan ve Türkiye'nin terör zanlıları olarak gördüğü kişilerin iade edilmesi de yer almıştı. 

Ayrıca Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunun da kaldırılması öngörülüyordu.

Türkiye, Finlandiya’nın bu konularda adım attığını ancak İsveç’in ittifaka katılım noktasına gelmediğini kaydediyor ve 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sonraki döneme işaret ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar