Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti

BBC, 12 Mayıs 2023

A
A

Türkiye'de 6 Şubat depremlerinin hemen ardından gönüllülere çadır satıldığının ortaya çıkmasıyla istifa çağrıları yapılan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, istifa etti.

ZgotmplZ

Türkiye'de Kızılay Başkanı Kerem Kınık, görevinden istifa etti.

Kınık'ın talebiyle bugün olağanüstü toplanan Kızılay Yönetim Kurulu , Kerem Kınık'ın istifasının ardından oy birliği ile olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Kınık'ın görevindeki geleceği ile ilgili tartışmalar sürüyordu.

Kızılay’a ait bir şirketin depremin ilk günlerinde Ahbap Derneği'ne çadır satmasının ortaya çıkmasının ardından Kınık'a istifa çağrıları yapılıyordu.

Son dönemde Kızılay'a kan bağışları da azaldı. Bundaki temel neden de kuruma duyulan güvenin sarsılması olarak gösterildi.

2016 yılından bu yana Türk Kızılay Genel Başkanlığı görevini yürüten Kerem Kınık, istifasının ardından sosyal medya hesabında, "Türk Kızılay Genel Başkanı" unvanı yerine "Kızılay gönüllüsü" ifadesini kullanmaya başladı.

NELER YAŞANMIŞTI, KİM/NE TEPKİ VERMİŞTİ?

Kızılay, depremlerin ardından bölgedeki “yetersizliğiyle” eleştirilmiş, ardından da sivil toplum kuruluşu Ahbap Derneği’ne çadır satmasıyla da kamuoyunda çokça tartışılmıştı.

Kınık, Ahbap’a 46 milyon lira karşılığında satıldığına yönelik haberleri kısa bir süre içerisinde doğrulamış ve “2 bin 50 çadırı Ahbap’a maliyet fiyatına teslim ettik. Finansal sürdürülebilirlik için yapıyoruz." demişti.

Ama bu açıklaması kamuoyunun kendisine yönelttiği istifa çağrılarına engel olamamıştı.

Kınık'ın istifa taleplerine karşın yaptığı, “Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket edemem” açıklaması, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi ve Kızılay’ın afet konusundaki başarısı tartışıldı.

Başta oyuncu Şahan Gökbakar olmak üzere, kamuoyunda tanınan birçok isim Kınık’a istifa etmesi konusunda baskılarını sürdürdü. Kınık ise zaman zaman Twitter hesabında bu isimlerle polemiğe girdi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı da, "Kerem Kınık aklımdasın. Sana çok fena kafayı taktım bilesin. Depremzede çadır beklerken senin çadır satmanı unutmam mümkün değil." sözleriyle Kızılay Başkanı'na tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kınık’a Gökbakar’la yaşadığı tartışma sonrası, “Bu nasıl üslup. Sadece işinize odaklansanız artık” diye tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Çadır satma meselesi yanlıştı. Bunu daha sonra Kerem Bey de söyledi. Kendi kurumunu ve arkadaşlarını savunmak için yaptığı ilk açıklama yanlıştı. Eleştirileri anlıyorum.” sözleriyle Kınık’ı eleştiren hükümet yetkililerinden birisi oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da geçen ay TV 100'de katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamalarla Kınık'ı eleştirmişti. Varank, Kızılay Başkanı’nın görevde olmasının kişisel olarak kendisini rahatsız ettiğini söylemişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 11 Mayıs'ta, Kınık'a istifa çağrısında bulunmuştu. Koca, "Gereğini yapmalıyız, orada durmamalıyız." demişti. Kınık Kızılay'ın çadır satmasına ilişkin yaptığı bir açıklamada, "Bu konu tabii beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma fiiline, işine giremez. Süratle de tabii bu yanlışı düzeltmesi gerekir." demişti.

Kerem Kınık'a tepki gösteren ve istifasını isteyen diğer isimler ise Fuat Oktay, Metin Külünk, Mustafa Şentop, Mustafa Destici, Cevdet Yılmaz ve Binali Yıldırım olmuştu.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kızılay'ın çadır satmasına ilişkin açıklama yapmış ve “Bu konu beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma işine giremez. Süratle bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Kızılay'ın çadır dendiği zaman en küçük bir sıkıntısı olmaması gerekirdi.” ifadelerini kullanmıştı.

Kınık Erdoğan'ın açıklamasının ardından istifasını verdi.

KEREM KINIK KİMDİR?

1970 yılında Malatya’da doğan Kerem Kınık 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Kınık, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde “Afet Tıbbı” doktora programını tamamladı.

Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde idarecilik yaptı.

İstanbul 10. Dönem İl Genel Meclisi’nde meclis üyeliği ve Sağlık Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Ulusal ve uluslararası teknoloji firmalarında genel müdürlük görevi de yapan Kınık, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı görevini de yürütüyor.

Kerem Kınık’ın Kızılay’daki görevi ise 2004 yılında gönüllülük ile başladı.

Kınık, 2015 yılında Kızılay Genel Başkan Yardımcısı 2016 yılında Kızılay Başkanı seçildi.

2015'ten Kasım 2017’ye kadar IFRC Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonunda yönetim kurulu üyeliği yapan Kınık, 6 Kasım 2017 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilen 21. IFRC Yasal Toplantılarında Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden sorumlu IFRC Başkan Yardımcısı seçilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar