Geçitkale yeni dönem için hazırlanıyor

6 Ocak 2023

Güncelleme: 6 Ocak 2023

A
A

Geçitkale Havalimanı'ndaki enerji nakil hatlarının hava alanı trafiğini engellemeyecek şekilde yer değiştirmesini öngören protokol Türkiye tarafından onaylanarak, yürürlüğe girdi. İşte ayrıntılar...

ZgotmplZ
Geçitkale Havaalanı'na ilk İHA , 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.
Arşiv

Haber Merkezi

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında imzalanan "Türkiye ile KKTC Arasında Geçitkale Hava Meydanı Enerji Nakil Hatlarının Deplase Edilmesine İlişkin Protokol", Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Türkiye Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu anlaşma, 17 Ekim 2022'de Ankara'da imzalanmıştı.

Bakanlar Kurulu da protokolü 30 Kasım 2022 tarihinde onaylamış ve aynı gün Resmi Gazete'de ilan etmişti.

Anlaşma,  Geçitkale Deniz Hava Üs Komutanlığı kullanımında olan Geçitkale Hava Meydanı Enerji Nakil Hatları Deplase işlemine yönelik, Türkiye'den Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile KKTC'den Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından proje hazırlanmasını, onay ve yapım faaliyetlerinin ortak gerçekleştirilmesini içeriyor.

Protokolle söz konusu enerji nakil hatlarının hava alanı trafiğini engellemeyecek şekilde deplase (yer değiştirme) işleminin yapılması amaçlanıyor.

Enerji Nakil Hatları Deplase işlemi, MSB’nin koordinasyonunda ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yapılacak.

Projenin finansmanı, 14 Nisan 2022 tarihli 2022 Yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. 

SİHA ÜSSÜ OLACAK

Geçitkale Askeri Havaalanı'nın Türk silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması planlıyor.

Bakanlar Kurulu, 13 Aralık 2019 tarihinde Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılması kararı almıştı. Türkiye'nin talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na (KTBK) tahsis edilmesine onay verilmişti.

Havaalanına ilk İHA, 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.

Geçen sürede çok sayıda İHA/SİHA Geçitkale’yi iniş noktası olarak kullandı.

1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale Havaalanı, KKTC'nin tek sivil havaalanı Ercan’ın 40 kilometre doğusunda yer alıyor.

Bugüne kadar askeri amaçlarla kullanılmayan havaalanında, Hava Sporları Federasyonu'nun küçük uçakları faaliyet gösteriyordu.

Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nın incelediği havaalanında, uzun bir pist, savaş uçakları için yapılmış ancak İHA’lar tarafından da kullanılabilecek büyük hangarlar ve kontrol kulesi bulunuyor.

Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa sürede F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceği belirtiliyor.

Geçitkale, 2010 yılında Kıbrıslı iş insanı Asil Nadir’e kargo uçaklarının kullanımı için 15 yıllığına kiralanmıştı. Bakanlar Kurulu, kira sözleşmesinde yer alan ve hukukta "mücbir sebep" diye adlandırılan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek, sözleşmeyi askıya almıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar