Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerden seçmenlik talebi

21 Eylül 2022

Güncelleme: 21 Eylül 2022

A
A

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler, gerekli yasal değişiklikler yapılarak, seçme hakkı sağlanmasını talep etti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Cumhurbaşkanlığı Yurtdışı Kıbrıslı Türkler Komitesi heyetini kabul etti.

SEÇME HAKKI VERİLSİN

Meclis Şeref Salonu'nda gerçekleşen kabulde konuşan Komite Başkanı Leyla Kemal, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin yasada gerekli çalışmaların yapılması suretiyle seçme hakkının bir an önce sağlanmasını talep etiklerini dile getirdi.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının 600-700 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

EN BÜYÜK SORUN ASİMİLASYON

Konuşmasında yurt dışında yaşayanlar için en büyük tehlikenin asimilasyon olduğuna değinen Kemal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bağların ve köprülerin kurulmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Kabulde Töre'ye merhum kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın fotoğrafı hediye edildi.
"ADADAKİ RUMLARDAN FAZLA YURT DIŞINDA YAŞAYAN KIBRISLI TÜRK VAR"

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin toplamının aslında adadaki Rumlardan daha fazla olduğunu anımsatarak bunun hem üzücü hem de güzel bir durum olduğunu kaydetti.

Töre, bu toprakların artık vatan olduğunu ifade ederek bu devlete her zaman sahip çıkılması ve yurtdışında yaşayan Kıbrıs Türklerin de adaya dönüşün sağlanması gerektiğini söyledi.

Gelemeyen vatandaşların bulundukları bölgede kendi milli ve manevi değerlerini, kültürlerini koruyabilmelerinin de hayati önem taşıdığına değinen Töre, bunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin asli görevlerinden biri olduğunu belirtti.

Töre, “Sizlerin bulunduğunu ülkelerde bu çalışmaları yürütmeniz tebrike şayandır. Sizlerle daima irtibat ve dayanışma içerisinde olacağız.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar