Ünsal'ı protesto için yürüyecekler

13 Ocak 2023

Güncelleme: 14 Ocak 2023

A
A

21 dernek, parti ve örgüt Ünsal’ın açıklamalarını protesto etmek için Başbakanlığa yürüyecek.

ZgotmplZ

Ülkede örgütlü 21 dernek, parti ve örgüt, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın kamuoyunda tepkiye yol açan açıklamalarını protesto etmek için pazartesi akşamı 17.30’da Kumsal Park'ta buluşup Başbakanlığa yürüyecek.

Eylemi düzenleyen kuruluşların ortak açıklamasına göre, “Haddini aştı, sabrımız taştı! Kimse bize ne yapacağımızı söyleyemez!” sloganıyla yapılacak yürüyüşü, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, CTP Kadın Örgütü, GÜKAD, Kadın Eğitimi Kolektifi, KAMUSEN Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi, KAYAD, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, Kuir Kıbrıs Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Pozitif Düşün Derneği, Sivil Toplum İnisiyatifi, Sol Hareket, TDP,  Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Emekliler Derneği ve YKP düzenliyor.

Yürüyüşle ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Toplumumuzun çağdaş, laik ve demokratik yapısına yönelik saldırılara karşı direnen örgütler ve bireyler olarak, bizlere dayatılan muhafazakârlaştırma politikalarına ‘dur’ demek için bir araya geldik. Türkiye'den Din İşleri Başkanı olarak atanan Ahmet Ünsal'ın kadınların temel insan haklarına ve özgürlüklerine saldıran aşağılayıcı söylemlerine ve din sömürüsü ekseninde örgütlenen dernekler aracılığıyla, çocukların haklarını ihlal eden ideolojik faaliyetlere karşı çıkmak için 16 Ocak Pazartesi günü saat 17.30'da Kumsal Parkı'nda buluşup Başbakanlığa yürüyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İnternet gazetesi Bugün Kıbrıs konuyu gündeme taşırken, Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını şöyle yazmıştı:

“İnsanlar niye evlenir? Çoğalmak için. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Yani, ihtiyacı karşılanacak. Bazıları evleniyorlar, bir sene geçiyor, iki sene geçiyor, üç sene geçiyor çocuk yok. Niye yok? Kedimiz var. Olur mu ya? Evlenmenin sebebi çoğalmak. Elalemin kızı, elalemin oğlu sana neslin üresin diye helal kılınıyor. Keyif yapasınız diye değil.”

Din İşleri'nden yapılan açıklamada "tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunumunun" çarpıtıldığı ve başkanı suçlayıcı hale getirildiğini savunularak, dinî bilginin kişinin şahsî görüşü olmadığı kaydedilmişti.

Ünsal da, YeniDüzen'e yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "söylemediğini" savunmuştu.

Bunun üzerine Bugün Kıbrıs, konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar