Ünsal'a tepki çığ gibi büyüyor: Protesto edecek 21 dernek sayısı 46'ya çıktı

16 Ocak 2023

Güncelleme: 16 Ocak 2023

A
A

21 dernek, parti ve örgütün Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın açıklamalarını protesto etmek için Başbakanlığa yürüyeceği açıklanmıştı. Ünsal'a tepki çığ gibi büyürken, protesto gösterisine katılacak dernek sayısının 46'ya çıktığı belirtildi.

ZgotmplZ

Ülkede örgütlü bazı siyasi parti, sendika ve dernek, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın kamuoyunda tepkiye yol açan açıklamalarını protesto etmek için bu akşam saat 17.30’da Kumsal Parkı’nda buluşup Başbakanlığa yürüyecek.

Bazı siyasi parti, sendika ve derneklerin aralarında bulunduğu toplam 46 kuruluş tarafından yapılan ortak açıklamada, “Toplumumuzun çağdaş, laik ve demokratik yapısına yönelik saldırılara karşı direnen örgüt ve bireyler olarak, bizlere dayatılan muhafazakarlaştırma politikalarına ‘dur’ demek için bir araya geldik” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Türkiye'den Din İşleri Başkanı olarak atanan Ahmet Ünsal'ın kadınların temel insan haklarına ve özgürlüklerine saldıran aşağılayıcı söylemleri protesto etmek ve din sömürüsü ekseninde örgütlenen dernekler aracılığıyla, çocukların haklarını ihlal eden ideolojik faaliyetlere karşı çıkmak” gerekçesiyle yürüyüş düzenleneceği kaydedildi.

Açıklamaya katılacak kuruluşlar şöyle:

"Akova Kadınlar Derneği, Alevi Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Barış Derneği, Basın-Sen, Biyologlar Derneği, CTP Kadın Örgütü, Çağ-Sen, Çatalköy Geliştirme ve Kültür Derneği, Daü-Sen, Dev-İş, Girne Düşünce Derneği, Güç-Sen, Gükad, İnsan Hakları Platformu, Kadın Eğitimi Kolektifi, Kadından Yaşama Destek Derneği, Kamu-Sen, Kıbrıs Alevi Kültür Vakfı, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Kıbrıs Türk Güzellik Uzmanları Birliği, Kıbrıs Türk Kuaförler Birliği, Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Ktams, Ktoeös, Ktös, Kuir Kıbrıs Derneği, Mağusa Kadın Merkezi Derneği, Mağusa Kültür Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Pozitif Düşün Derneği, Sivil Toplum İnisiyatifi, Sol Hareket, TDP, Vakıflar Ve Din İşleri Dairesi Emekliler Derneği, Yeşil Barış Hareketi, YKP ve Daü-Birsen.”

NE OLMUŞTU?

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İnternet gazetesi Bugün Kıbrıs konuyu gündeme taşırken, Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını şöyle yazmıştı:

“İnsanlar niye evlenir? Çoğalmak için. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Yani, ihtiyacı karşılanacak. Bazıları evleniyorlar, bir sene geçiyor, iki sene geçiyor, üç sene geçiyor çocuk yok. Niye yok? Kedimiz var. Olur mu ya? Evlenmenin sebebi çoğalmak. Elalemin kızı, elalemin oğlu sana neslin üresin diye helal kılınıyor. Keyif yapasınız diye değil.”

Din İşleri'nden yapılan açıklamada "tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunumunun" çarpıtıldığı ve başkanı suçlayıcı hale getirildiğini savunularak, dinî bilginin kişinin şahsî görüşü olmadığı kaydedilmişti.

Ünsal da, YeniDüzen'e yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "söylemediğini" savunmuştu.

Bunun üzerine Bugün Kıbrıs, konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar