UBP PM, Üstel'e yetkiyi oy birliğiyle verdi

11 Mayıs 2022

Güncelleme: 11 Mayıs 2022

A
A

Cumhurbaşkanı'nca hükümeti kurmakla görevlendirilen Ünal Üstel, UBP PM'den de hükümeti kurma yetkisini aldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi -Ramazan Adnan

Hükümetin kurulması gündemiyle toplanan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi, Girne Milletvekili Ünal Üstel'i hükümeti kurmakla yetkilendirdi.

Üstel'e Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından 9 Mayıs'ta hükümeti kurma görevi verilmişti.

UBP Parti tüzüğüne göre Üstel’in PM tarafından hükümeti kurmakla yetkilendirilmesi gerekiyordu.

OY BİRLİĞİ İLE YETKİ VERİLDİ

Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Prof.Dr.Ümit Hassan Cumhuriyet Salonu’nda yapılan toplantıda Üstel'e oy birliğiyle yetki verildi.

Anayasa uyarınca Üstel’in kabinesini 15 gün içinde Cumhurbaşkanı’na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

MYK Haber'e konuşan Üstel,  UBP Parti Meclisi'nden (PM) yetki almasının ardından, siyasi parti turuna başlayacağını bildirmişti.

SUCUOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

UBP Parti Meclisi sonrası açıklamalarda bulunan ve basının sorularını yanıtlayan Başbakan, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, kararın oy birliğiyle alındığını belirtti. Sucuoğlu, "Ünal Bey yeni hükümeti kurma çalışmalarına başlayacak. Bir arkadaşımız olumsuz yönde şerhini koydu ama karar alkışlar içerisinde alındı. Parti başkanlığım sürecek, görüntü bu şekildedir. Başbakan ile de yakın çalışmalarımız sürecek. Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi'nin şart koyduğu 100 günlük deklarasyon şartını UBP’nin kabul etmesi mümkün değil." dedi.

DP VE YDP GÜVEN OYLAMASI ÖNCESİ HÜKÜMETTEN ÇEKİLMİŞTİ

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu 21 Şubat 2022’de UBP-DP-YDP hükümetini kurmuş, 59 dün süren UBP-DP-YDP hükümetinin istifasını 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu.

22 Nisan’da Cumhurbaşkanı’ndan hükümeti kurma görevini yeniden alan Sucuoğlu, yeni kabineyi 25 Nisan’da Cumhurbaşkanı’na sunmuş, aynı gün Meclis Genel Kurulu’nda Bakanlar Kurulu listesi ve hükümet programı okunmuştu. 28 Nisan’da ise hükümet programı Meclis'te görüşülmüştü.

29 Nisan'da toplanan YDP ile DP kurulları, 30 Nisan'da yapılması planlanan güven oylamasında, güvenoyu vermeme ve hükümetten çekilme kararı almıştı. Partilerden yapılan açıklamada, güvenoyu vermeme gerekçesi olarak, DP ve YDP’nin birlikte hazırladığı 100 günlük eylem planının UBP tarafından imzalanmaması gösterilmişti. 

Bunun üzerine Başbakan Faiz Sucuoğlu, 30 Nisan günü hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu. Hükümetin istifasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam etmesini istemişti.

5 ve 6 Mayıs tarihlerinde, yeni hükümetin oluşumuyla ilgili Meclis’te temsil edilen siyasi parti yetkilileriyle görüşen Cumhurbaşkanı, dün UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel’e hükümeti kurma görevini vermişti.

SEÇİM SONUÇLARI

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.

CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar