Türkiye seçimleri için oy verme işlemi Güzelyurt'ta bitti, Lefkoşa ve Gazimağusa'da üç gün daha sürecek

22 Mayıs 2023

A
A

Türkiye’de 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için KKTC'de oy verme işlemi Güzelyurt’ta sona ererken, Lefkoşa ve Gazimağusa'da 24 Mayıs Çarşamba gecesine kadar sürecek.

ZgotmplZ
Türkiye vatandaşı seçmenler, 1 Mayıs Pazar günü, Lefkoşa Atatürk Spor Salonu önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
MYK Haber

Haber Merkezi

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde oy verme işlemi devam ediyor.

Güzelyurt’ta iki günle sınırlı olan oy verme işlemi dün sona erdi.

140 bin 111 kayıtlı seçmenin bulunduğu KKTC'de oy verme işlemi Lefkoşa ve Gazimağusa'da ise 24 Mayıs Çarşamba gecesine kadar sürecek. 

Lefkoşa’da Atatürk Spor Salonu ile Gazimağusa’da Lala Mustafa Paşa Spor Sarayı’nda seçmenler, 08.00-22.00 saatleri arasında oy verebilecek.

Yurt dışı seçmenler, belirlenen temsilciliklerin yanı sıra Türkiye'de sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında da oy kullanabilecek.

Seçmenler Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında tercih yapacak.

Oy pusulaları diplomatik kargo ile Türkiye Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderilecek.

Oy kullanmak için randevu alınmasına gerek bulunmuyor.
YURT DIŞI OYLAR NASIL DAĞITILACAK?

Cumhurbaşkanı seçiminde, yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların genel oylarına doğrudan yansıyor. Bu oylar, adayların Türkiye'de aldığı toplam oylara ekleniyor.

FOTOĞRAFLI VE TC KİMLİK NUMARALI RESMİ KİMLİK BELGELERİ İLE OY KULLANILABİLECEK

Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti resmi kurumları tarafından verilen resmi kimlik belgelerinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, v.b) yanlarında olması gerekiyor. Resimsiz ve TC kimlik numarası bulunmayan kimlik belgeleri ise geçersiz sayılacak. Geçerli kimlik belgesi olmayan kişilerin, Lefkoşa ya da Gazimağusa'daki konsolosluklara başvurarak, seçim için kullanabilecekleri geçici kimlik belgelerini almaları mümkün.

KKTC, 14 Mayıs'ta milletvekilliği ile birlikte gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, nüfus yoğunluğuna göre 73 ülke arasında en çok oy kullanılan ülke olmuştu. 

KKTC'deki Türk vatandaşları seçime ilk turda yüzde 58 dolayında katılım sağlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar