Toz değerleri en yüksek seviyede: Yarın sağanak bekleniyor

18 Nisan 2022

Güncelleme: 18 Nisan 2022

A
A

Meteoroloji Dairesi, toza karşı hassasiyeti olan vatandaşların tedbirli olmaları tavsiyesinde bulunurken, toz yoğunluğunun bu akşam en yüksek seviyeye çıkacağı uyarısında bulundu.

ZgotmplZ

KKTC’de dünden itibaren ülkeyi etkisi altına alan Kuzey Afrika kaynaklı “çöl tozu bulutunun’ yarın akşam geç saatlere kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Türk Ajansı Kıbrıs’a konuşan Meteoroloji Dairesi Raif İlker Buran, dün akşam itibarıyla, Kuzey Afrika üzerinden taşınan toz zerreciklerinin ülkeyi etkisi altına alması nedeniyle bölgede hava kirliliği yaşandığını belirterek, bu akşam “en yoğun” toz taşınımı yaşanacağı uyarısında bulundu.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, “Günler öncesinden toz uyarı yapmıştık ve beklediğimiz saatlerde toz geldi. Şu an bir toz kirliliği yaşanıyor. Ülkede dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan toz bulutunun yarın akşam geç saatlere kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor” dedi.

EN YOĞUN BU AKŞAM, YARIN AZALACAK

“Bu akşam en yoğun taşınım yaşanacak” diyen Buran, toz bulutunun yarın rüzgârın etkisiyle temizlenmesinin beklendiğini söyledi. Buran şöyle konuştu:

“Yarın sabah saatlerinde, kısa süreli yağış geçişi var ve yağış geçtikten sonra rüzgar etkisini artıracak. Rüzgar, kuzey-batıdan kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde seklinde esecek. Tozun da bu rüzgârla birlikte akşam saatlerinde temizlenmesini bekliyoruz.”

Meteoroloji Dairesi, toza karşı hassasiyeti olan vatandaşların tedbirli olmaları tavsiyesinde bulundu.

EN YÜKSEK TOZ GÜZELYURT,  LEFKOŞA VE TEKNECİK’DE 

Bu arada Çevre Koruma Dairesi, dün itibarıyla ülkeyi etkisi altına alan Kuzey Afrika kaynaklı “çöl tozu taşınımı” nedeniyle ülkede hava kirliliği sınır değerlerinin aşıldığını açıkladı. 
Çevre Koruma Dairesi’nin Hava Kalitesi Ölçüm Ağı'ndan elde edilen sonuçlara göre, son 24 saatte çapı 10 mikrometreden küçük olan partiküler madde konsantrasyonunun saatlik ortalaması Lefkoşa trafik noktasında 157 µg/m ³ (mikrogram / metreküp), Lefkoşa Küçük Kaymaklı bölgesinde 153 µg/m ³ (mikrogram / metreküp), Gazimağusa’da 80 µg/m ³, Girne’de 123 µg/m ³ , Lefkoşa Surlariçi’nde 108 µg/m ³, Güzelyurt’ta 166 µg/m ³ , Teknecik’te 134 µg/m ³,  Kalecik’te 72 µg/m ³, İskele’de 108 µg/m ³ ve Alevkayası’nda 82 µg/m ³ değerine kadar ulaştı. 
Partiküler madde konsantrasyon oranının, 50 µg/m ³ olan günlük oranın aşılması bekleniyor.

SAĞANAK BEKLENİYOR...

Bu arada ülke yarın ve çarşamba serin ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak. Ülkede yarın yer yer sağanak yağış ile kuvvetli ve zaman zaman fırtınamsı rüzgâr etkili olacak. Kuvvetli ve fırtınamsı rüzgârın çarşamba günü de etkisini sürdürmesi bekleniyor. 
Meteoroloji Dairesi’nin 19–25 Nisan tarihleri arasında hava tahminlerine göre,bölge genellikle alçak basınç sistemi ile ılık ve nispeten nemli, salı ve çarşamba günleri ise üst atmosferdeki serin ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.
Hava, yarın, parçalı bulutlu yer yer sağanak yağmurlu, çarşamba, parçalı ve az bulutlu, perşembe ise az bulutlu zamanla parçalı bulutlu geçecek. Hava cuma günü açık ve az bulutlu olacak. 
Hava, cumartesi çok bulutlu, pazar parçalı ve az bulutlu, pazartesi ise açık ve az bulutlu geçecek.
En yüksek hava sıcaklığı, iç kesimlerde ve sahillerde periyodun ilk yarısında 22-25 derece, ikinci yarısında ise 28-31 derece dolaylarında seyredecek.
Rüzgar, genellikle Güney ve Batı yönlerden orta kuvvette, salı ve çarşamba günleri kuvvetli, zaman zaman fırtınamsı olarak esecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar