Toros'tan hükümete öneri: Çare ek bütçedir

21 Mart 2023

A
A

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, 6 Şubat depreminin ekonomiyi de etkisi altına aldığını, bütçe ödeneklerinde artış yapılması ve bunları karşılamak üzere gelirlerin artırılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, “Çare ek bütçedir” dedi.

ZgotmplZ

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros’un, “Çare, Ek Bütçe” konulu güncel konuşmasını yapmak üzere söz aldı.

Savaş ve doğal afet gibi durumlarla karşılaşıldığında bütçenin yetmediği koşulların oluşabileceğini anlatan Toros, bütçe açığının öngörülenin üzerinde olacağı görüşünü ortaya koydu.

6 Şubat depreminin ekonomiyi de etkisi altına aldığını, bütçe ödeneklerinde artış yapılması ve bunları karşılamak üzere gelirlerin artırılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Toros, “Çare ek bütçedir” dedi.

Kapsamlı bir vergi reformu da yapılması gerektiğini vurgulayan Toros, Türkiye dahil olmak üzere hiçbir ülkenin bu gibi durumlar karşısında ortaya çıkan ihtiyaçlarını çalışanların maaşlarından kesinti yaparak karşılamaya kalkmadığını vurguladı.

“Gelirleri artırmanın en etkili yolu özel sektörde yatırımlara destek vermek, kayıt dışılığı kayıt altına almak ve kapsamlı bir vergi reformudur” diyen CTP Milletvekili Toros, devlet giderlerinden tasarruf edilmesi ve devlet gelirlerinin artırılmasının da temel kural olduğunu belirtti.

Ek bütçenin finansal kaynakları olabilecek unsurları da sıralayan Toros, ortak akıl doğrultusunda ivedi olarak bir ek bütçe yapılması çağrısında bulundu.

AMCAOĞLU: ENERJİYİ PLANLAYACAK MEVZUATLARI BİRLİKTE GEÇİRELİM

Yerinden söz alarak alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu Toros’a “Deprem için yapılacak yardımların vergiden muaf olması doğru mu?” diye sordu. Bunun üzerine Toros, “Şirketlerin yapacağı yardımlar vergiden muaftır.  Hayır amacını taşımaktadır dolayısıyla evet vergiden muaf olmalıdır” yanıtını verdi.

Ardından söz alarak kürsüye çıkan alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Sizinle birlikte Organize Sanayi Bölgeleri Yasası ve tüzüklerini geçirdik. Bunun yanında Hal Yasası da oy birliği ile geçti” diyerek, Meclis’te olup da ortak noktada buluşamayacak kimse olmadığına inanç belirtti.

Amcaoğlu, enerji konusunun ülkenin sorunu olduğunu belirterek, muhalefete enerjiyi planlayacak mevzuatları birlikte geçirmeye çağırdı.

Yerinden söz alan Toros ise “Sanayi ve hal yasasının kamu yararına olduğu noktasında tamamen hemfikir olduğumuz ve iş birliği yaparak sonuçlandırdığımız yasalardır” dedi.

Hükümetin hükümet programında söz verdiği ancak ihmal ettiği konular olduğunu söyleyen Toros, “Halka taahhüt ettiğiniz işleri hala yapmadınız. Örneğin, kapsamlı vergi reformu sizin taahhütleriniz arasındaydı” dedi.

ŞAHALİ, KONUŞMASINI HAFTAYA ERTELEDİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Sayın Erkut Şahali ise, “Bürokraside Yap-Boz Manevraları Ekseninde Erhan Arıklı’nın Namus ve Şeref Anlayışı” konulu güncel konuşma istemiyle söz aldı ancak geçen hafta oluğu gibi bu hafta da konuşmasının muhatabı olan Bakan Erhan Arıklı Meclis’te olmadığından, konuşmasını yine önümüzdeki haftaya erteledi.

Hükümet yetkililerinin mevlidi bahane göstererek Meclis’in denetim gününden kaçtığını söyleyen Şahali, bahse konu devlet mevlidinin akşamüzeri de yapılabileceğini veya Meclis’in toplanma saati olan 10.00’da açılabileceğini kaydetti.

Mevlit için Türkiye’den hafızlar getirilmesini de eleştiren Şahali, “Bu ülkedeki imamlar okuyamaz mıydı?” diye sordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar