Tatar'ın çözüm formülü: Önce eşitlik, sonra müzakere

16 Eylül 2022

Güncelleme: 16 Eylül 2022

A
A

Kıbrıs Türkünün egemen eşitliğinin kabul göreceği bir zemin oluşmadan resmi müzakerelere başlamayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "sıfır asker-sıfır garantinin" mümkün olmadığını vurguladı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York ziyareti öncesi BRT canlı yayınına katılarak, Meclis kapalı oturumunda yaptığı konuşma, New York programı ve orada gerçekleştireceği temaslarında ortaya koyacağı Kıbrıs Türk tezleri hakkında bilgi aktardı.

Tatar, Türk tezlerinin değişmediğini, Kıbrıs Türkünün egemen eşitliğinin kabul göreceği bir zemin oluşmadan resmi müzakerelere başlamayacaklarını kaydetti.

"İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLERİ ORTAK KOMİTEDE GÖRÜŞÜLMELİDİR”

Kendisinin 1 Temmuz ve 8 Temmuzda Rum tarafına sunduğu iş birliği önerilerinin çok önemli olduğunu da belirten Tatar, bu işbirliği önerilerinin oluşturulacak ortak komitede görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhuriyet Meclisi kapalı oturumunda milletvekillerine bu konuları da anlattığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler binasında toplantılara katılacaklarını ve Türk tezlerini yeniden savunacaklarını belirten Tatar, orada Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ne anlama geldiğini ve neden Türkiye ile birlikte hareket edildiğini anlatacaklarını kaydetti.

New York’taki Türk Evi’nde de görüşmeler yapmayı planladıklarını söyleyen Tatar, en iyi şekilde bu görüşmeleri tamamlamak istediklerini belirtti.

"MÜZAKERE ZEMİNİ YOK"

“Hala ortak bir zemin yok ve egemen eşitliğe dayalı bir ortaklığa olumlu bakılmadığı için bir müzakere zemini henüz yok.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz halkların refahını artırmak için işbirliğine hazırız., Vizyonumuz geniş ve dünya dili konuşan bir tarafız, Resmi müzakereler başlayamasa da yapılacak çok şey var. İş birliği önerilerimiz dikkate alınmalı.” dedi.

“SIFIR ASKER, SIFIR GARANTİYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

"Karşı taraf bizim uluslararası tanınmışlık statümüzün bulunmamasını kullanarak, kendilerini bizden üstün görmeye devam ediyor.” diyen Tatar, Rum tarafının hidrokarbonlar konusunda Kıbrıs Türkleriyle iş birliğinden kaçındığının altını çizdi.

“Biz iki tarafın işbirliği içinde çalışmasına önem veriyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun çok önemli proaktif bir siyaset olduğunu belirtti.

Rum tarafının sürekli gündeme taşıdığı "sıfır asker-sıfır garantinin" mümkün olmadığını, bunun Kıbrıs Türkü’nün sonu olacağını belirten Tatar, “Ben böyle bir öneriyi kabul edemem, Türkiye’nin adadaki varlığının sonlanmasına razı gelemem, bunu onaylamam mümkün değildir.” dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta ancak eşit egemen 2 devlet yapısıyla bir çözüme ulaşılabileceğini vurguladı.

ERCAN VE MARAŞ

Rum tarafının talebi doğrultusundaki Ercan Havalimanı konusunun da ancak bütünlüklü bir çözüm ortamında konuşulabileceğini vurgulayan Tatar, Maraş’ın ise zaten açık olduğunu ve iadesinin ise mümkün olmadığını kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar