Tatar'dan İngiltere'ye "üzerine düşeni yap" çağrısı

8 Kasım 2022

A
A

Londra'da KKTC Dostluk Grubu ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tatar, ambargoların haksızlığına dikkat çekip, kaldırılmasını istedi. İngiltere hükümetinin de KKTC’nin beklentilerine daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı.

ZgotmplZ

Londra'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Parlamenter Dostluk Grubu ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğunu yeni siyaseti ve KKTC’deki gelişmeleri anlattı.

Tatar, ayrıca ambargo ve izolasyonların haksızlığına vurgu yaparak kaldırılmasını ve İngiltere'den KKTC'ye direkt uçuşlara başlanmasını istedi.

Birleşik Krallık Parlamentosu, Lordlar Kamarası’nda KKTC Dostluk Grubu ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, buluşmada şunları kaydetti:

  • Birleşik Krallık Parlamentosu'nda Kıbrıs Türk halkı adına hitap etmekten ve halkımın sesini duyurmaktan mutluluk duyuyorum
  • Kıbrıs’ta garantör ülke olan İngiltere Kıbrıs Türk halkının sesine daha fazla kulak vermeli.
  • KKTC olarak İngiliz muhataplarımızla sürekli görüşüyoruz. Direk uçuş, direk ticaret gibi konularda mücadele veriyoruz.
  • İngiltere Kıbrıs’taki gerçekleri iyi biliyor. Bu gerçeklere göre hareket edilerek, geleceğe yönelik farklı fikirler ve seçeneklerle adımlar atılabilir.
  • Kıbrıs Türk halkı zor yıllar yaşadı ve ortak olduğu cumhuriyetten silah zoruyla atıldı. Hiçbir zaman varlık mücadelesini bırakmayan ve bırakmayacak Kıbrıs Türk halkı, Anavatanı Türkiye’nin desteğiyle devletini kurdu ve bugün demokrasisi, hukuku ve diğer tüm kurumlarıyla güçlü bir devlet olarak bölgede yerini aldı.
  • İngiltere hükümeti KKTC’nin beklentilerine daha fazla ağırlık vermeli. O yıllarda Enosis için bir zıplama tahtası gibi görülen ve Kıbrıs Türk halkının silah zoruyla ortaklıktan atıldığı Kıbrıs Cumhuriyeti artık  bir Rum devletine dönüştü.
  • Kıbrıs Türk halkı asla Rum yönetiminin boyunduruğu altına girmeyecek. Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs’ta eşit egemen bağımsız bir halktır.
  • Kıbrıs Türk halkı Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ile Türk askerinin adadan çıkmasını hiç bir zaman onaylamayıp, kabul etmedi. Türkiye Cumhuriyeti her zaman her alanda KKTC’nin yanındadır ve destek vermektedir.
  • Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin tutulmadı. Kıbrıs Türk halkı ve gençliğine uygulanan ambargolar haksızlıktır ve kaldırılması gerekiyor.
  • Kıbrıs sorununa yeteri kadar önem verilmiyor.
  • Kıbrıs’ta geçmişte çok hatalar yapıldı ve Rum tarafı tek taraflı AB’ye üye yapıldı. Kıbrıs Türk halkı tüm çözüm girişimlerine “evet” demesine rağmen cezalandırıldı.
  • Direk uçuşlar, direk ticaret, uluslararası temaslar, spor etkinliklerine katılım gibi konularda sürekli Rum tarafının engellemeleriyle karşılaşıyoruz ancak hiçbir zaman yılmadık, tüm engellemelere rağmen Kıbrıs Türk halkının uluslararası alanda sesini duyurmak için çalışıyoruz.
  • Kıbrıs Türk halkına bu zamanda uygulanan ambargolar kabul edilemez. Londra’da 300 binden fazla Kıbrıslı Türk var. Dünyada ise 1 milyon civarında Kıbrıslı Türk’ün yaşadığını düşünüyoruz.
  • Dünyada ve bölgede değişen şartlarda KKTC önemli bir destinasyonda yer alıyor. Kıbrıs Türk halkı her zaman eşitliğini, bağımsızlığını, egemenliğini savunacak, her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle de gelişmeye devam edecek
  • Kıbrıs Türk halkı artık izolasyonların kaldırılmasını talep ediyor. Özellikle İngiltere’den KKTC’ye tatile ya da yaşamaya giden yüzlerce İngiliz var. İngiltere’den Ercan'a direk uçuşların artık başlaması gerekiyor.
  • Kıbrıs’ta barış var ancak anlaşma olacaksa Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığı sürecek. Kıbrıs Türk halkı federal çözüm arayışından çok zaman kaybetti ve artık yoluna eşit egemen bir şekilde devam ediyor.
  • KKTC’nin turizm ve eğitim alanındaki gelişmesi ön plana çıkıyor. Türkiye’den su getirildi ve yatırımlar devam ediyor. KKTC’nin tanınması çağrısının önemlidir.
  • İngiltere’nin KKTC’ye gereken desteği vermesi gerekiyor. Gelecek nesiller için bu önemli. Kıbrıs sorununu yakından bilen İngiltere çözüme destek olabilir.
TATAR, KKTC’NİN ULUSLARARASI ETKİNLİKLERE KATILAMAMASINI PROTESTO ETTİ

Soruları da yanıtlayan Tatar, KKTC’nin hiçbir uluslararası etkinliğe katılamadığını kaydetti ve bunu protesto etti.

Kıbrıs Türk halkının her zaman çözümü desteklediğini ancak hep cezalandırılan taraf olduğunu ifade eden Tatar, federal çözüm arayışlarının bittiğini, Kıbrıs’ta iki eşit egemen devlet olduğunu ve artık iki devletin işbirliğine dayalı bir çözümün olabileceğini belirtti.

KKTC’nin bağımsız egemen bir devlet olduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta İki devletin iş birliği içinde geleceğe birlikte yürüyebileceğini, enerji başta olmak üzere her alanda iş birliği yapabileceğini anlattı.

"Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve devlet olduğunu" ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkı hiçbir zaman egemenlik bağımsızlık ve devletinden vazgeçmediğini, vazgeçmeyeceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar