Tatar milletvekillerini bilgilendirecek

18 Temmuz 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, Meclisi Kıbrıs konusundaki son durum ve Kıbrıs Türk tarafının sunduğu önerilerle ilgili bilgilendirecek.

ZgotmplZ
Kabulde, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun da (solda) hazır bulundu.
Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs konusunda son gelişmeleri Cumhuriyet Meclisi'nde milletvekilleriyle paylaşacak.

Gelişme, Cumhurbaşkanı Tatar'ın bugünkü Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’yi kabulünde kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, görüşmede ülkede yaşanan son gelişmeler ve güncel konuların değerlendirildi.

Görüşmede, "Kıbrıs konusunda son durum ve Kıbrıs Türk tarafının sunduğu iş birliği önerilerinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres aracılığıyla Rum lider Nikos Anastasiadis’e iletilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla Cumhuriyet Meclisi’nde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı." denildi.

GYÖ'LER VE İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLERİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 23 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a 6 sayfalık "Güven Yaratıcı Önlemler" teklifini içeren mektup iletmişti. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan verilen yanıtta ise, Kıbrıs'ta iki taraf arasındaki güvenin yaratılmasına dair adımların, ancak iki tarafın egemen eşitlik ve eşit statü olarak tanımlanan müktesep haklarına dayalı olarak eşit fayda sağlayacak yeni, yaratıcı ve gerçekçi öneriler temelinde görüşülebileceği vurgulanmıştı.

Rum tarafının yeniden gündeme taşıdığı GYÖ'ler, Kapalı Maraş karşılığında, Ercan’ın Birleşmiş Milletler, Mağusa Limanı’nın Avrupa Birliği denetiminde uluslararası faaliyetlere açılmasını içeriyor.

Kıbrıs Türk tarafı ise buna karşılık iki devletli çözüm temelinde Rum yönetimine 1 Temmuz'da, "hidrokarbon", "elektrik", "yenilenebilir enerji" ve "su" konularında iş birliği önerileri sunmuş, 8 Temmuz'da önerilerini "29 mayınlı alanın temizlenmesi" ve "düzensiz göçle mücadele" konuları ile genişletmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar