Tatar Guardian'a konuştu: Tanınmazsak Ankara'ya daha bağımlı hale geleceğiz

28 Ocak 2023

Güncelleme: 28 Ocak 2023

A
A

İngiliz The Guardian'a konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'nin tanınmadığı takdirde Türkiye'ye daha da bağımlı hale geleceğini söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz gazetesi The Guardian'a Kıbrıs konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) uluslararası arenada ayrı bir devlet olarak tanınmaması ve ambargoların kaldırılmaması durumunda KKTC'nin Türkiye'ye daha da bağımlı hale geleceğini söyledi. Tatar, "Eğer anlaşma sağlanmazsa tabii ki ilerleyen zamanda Türkiye'nin ada üzerindeki etkisi giderek daha da artacaktır, çünkü bu senaryoda Ankara'ya daha bağımlı hale geleceğiz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'YE BAKIŞ

Türkiye'yi "anavatan" olarak gördüğünü vurgulayan Ersin Tatar, "Ne zaman başımız belaya girse Türkiye gelip bizi kurtardı. Türkler bizim güvenliğimiz için kendi evlatlarını feda etti. Biz kendimizi Türk ırkının bir parçası olarak görüyoruz. 1974'te Türk ordusu koruma için geldi, şimdi ise ortak çıkarlarımız var." dedi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VE MÜZAKERELER

İki devletli çözümü savunduğunu vurgulayan Tatar, adanın geleceği hakkında resmi müzakerelere dönülmesi için KKTC'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile aynı statüde tanınması gerektiğini söyledi:

"İşler daha da kötüleşti. Rumlar gücü paylaşmıyor. Kendilerinin bu adanın sahibi olduğunu; buranın bir Rum adası olduğunu düşünüyorlar. Resmi müzakerelere döneceksek egemen eşitliğe sahip olmalıyız ve bağımsız devlet statümüz tanınmalı. Adada iki devlet ve iki millet var. Bizim kendi kültürümüz ve isteklerimiz var. Zamanda geriye alıp adayı tekrar birleştirmek imkansız." 

FEDERASYON

Cumhurbaşkanı Tatar, adayı bir federasyon olarak birleştirmek için yaklaşık 50 yıl boyunca devam eden çabaları "zaman kaybı" olarak nitelendirdi. 

HİDROKARBONLAR

Tatar, adanın doğal kaynakları hakkında konuşurken de, "Rumlar tarafından büyük petrol şirketleriyle yapılan anlaşmalar yasa dışıdır; çünkü adanın ortak kurucuları olarak bizim rızamızı almadılar." dedi. Ersin Tatar, "Eğer milyarlarca dolarlık doğal kaynaklar anlaşmazlık konusu olursa bu ileride tatsız olaylara sebep olabilir." dedi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar