Tatar "erken seçime" soğuk: Görev, güvenoyu alabilecek bir vekile...

6 Mayıs 2022

Güncelleme: 7 Mayıs 2022

A
A

Meclis'teki siyasi partilerle görüşmelerini tamamlayan Tatar, hükümeti kurma görevini güvenoyu alabilecek bir milletvekiline vereceğini ve erken seçimin alternatif olmadığını söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, siyasi parti yetkilileriyle dün başlattığı görüşmeleri bugün tamamladı.

Görüşme sonrasında Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklama yapan Tatar, siyasi partilerle fikir alışverişini etraflıca değerlendireceğini kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman’a ön şartla hükümeti kurma görevi vermesinin mümkün olmayacağını söyleyen Tatar, aritmetiğin ortada olduğunu, ülkenin istikrara ihtiyaç duyduğu dönemde ön koşul olarak erken seçimi işaret etmenin doğru olmadığını söyledi.

Erhürman, Tatar'la görüşmesi sonrası açıklamasında, “Cumhurbaşkanı karar verir ve derse, hükümeti kurma görevini ana muhalefet partisine verip, ‘mutabakat hükümeti kurabiliyorsa kurar, kurmazsa da erken seçime götürürüm derse’ bu görevi almaya hazırız.” ifadelerini kullanmıştı.

"SEÇİM ZAMAN KAYBI..."

Seçimin zaman kaybı anlamına da geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Seçim, 2022’nin önemli bölümünün kaybı anlamına gelir… Erken seçimin konuşulacak bir alternatif olmadığını düşünüyorum.” dedi.

Tatar, siyasi partilerin yetkili organlarının, kendi içinde yapacağı değerlendirmelerin kuşkusuz sürece katkı sağlayacağını kaydetti.

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ, GÜVENOYU ALABİLECEK BİR MİLLETVEKİLİNE VERİLECEK

Hükümeti kurma görevi için UBP’den bazı milletvekillerinin isminin dile getirildiğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Hükümeti kurma görevini vereceğim isim, partinin yetkili kurullarından çıkacak isim olmalı; yoksa konu tartışmalara neden olabilir. Hükümetin güvenoyu alabilmesi için birlikte hareket etmek de şart. UBP yetkili organları bu ismi kendi belirleyecek; bu ismi bir an önce belirlemelerinde de fayda var.” dedi.

Tatar, en kısa sürede hükümetin oluşumuna yönelik gerekli görevlendirmeyi yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiyle yeni hükümetin oluşumunun en kısa sürede tamamlanması için dün ve bugün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin yetkilileriyle görüşmüştü.

Tatar dün önce Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Halkın Partisi (HP) ve Demokrat Parti (DP) heyetleriyle bir araya gelmişti.

Cumhurbaşkanı Tatar, bugün de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) heyetleriyle istişare görüşmesinde bulunmuştu.

DP VE YDP GÜVEN OYLAMASI ÖNCESİ HÜKÜMETTEN ÇEKİLMİŞTİ

KKTC’nin 27’nci hükümeti UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi 25 Nisan’da Cumhuriyet Meclisi’nin bilgisine getirilmiş, hükümet programı aynı gün Cumhuriyet Meclisi’nde okunmuştu. 

29 Nisan'da toplanan YDP ile DP kurulları, 30 Nisan'da yapılması planlanan güven oylamasında, güvenoyu vermeme ve hükümetten çekilme kararı almıştı. Partilerden yapılan açıklamada, güvenoyu vermeme gerekçesi olarak, DP ve YDP’nin birlikte hazırladığı 100 günlük eylem planının UBP tarafından imzalanmaması gösterilmişti. 

Bunun üzerine Başbakan Faiz Sucuoğlu, 30 Nisan günü hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu. Hükümetin istifasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam etmesini istemişti.

UBP-DP-YDP Hükümeti, Faiz Sucuoğlu’nun başbakanlığında kurulan üçüncü hükümetti.

UBP, GENEL BAŞKAN DIŞINDAKİ BİR İSME GÖREV VERİLMESİNE SICAK BAKMIYOR

UBP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), kurulacak yeni hükümetin oluşumu için Sucuoğlu’na görev verilmesi tavsiye kararı üretmişti. Son karar UBP Parti Meclisi'nce alınacak.

MYK toplantısı sonrası açıklamada bulunan UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, genel başkan haricinde UBP’nin başka bir vekiline hükümeti kurma görevinin verilmesini UBP’nin kabul etmeyeceğini ifade etmişti.

SEÇİM SONUÇLARI

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.

CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar