Saray'dan BM'ye "statükonun bekçisi" tepkisi

30 Ocak 2023

A
A

Cumhurbaşkanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin Barış Gücü'nün görev süresini 1 yıl uzatan kararına tepki gösterdi, "Karardaki Kapalı Maraş'a ilişkin ifadeler, uluslararası toplumun değişime yönelik sığ siyasetinin bir tezahürüdür." ifadesini kullandı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanlığı'ndan, Kıbrıs Adası'nda konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresinin uzatılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı hakkında yazılı açıklama yapıldı.

BMGK, KKTC'nin rızasını almadan Barış Gücü'nün görev süresini bugün bir yıllığına daha uzatmıştı.

Açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi, bugün almış olduğu kararın müzakere zeminine atıf yapan paragraflarında, sahadaki durumu yine görmezden gelerek statükonun muhafazasına yönelik ifadelere yer vermiş ve BM Güvenlik Konseyi, bu sorunun gerçek anlamda çözülmesiyle ilgilenmediğini bir kez daha gözler önüne sermiştir." ifadeleri yer aldı.

Bir uzlaşmazlığın çözümüne yönelik yapılacak müzakerelerin başlayabilmesi için yerleşmiş tek kural olduğuna işaret edilen açıklamada, "İhtilaflı taraflar, müzakere edecekleri zemin üzerinde anlaşmak zorundadır." denildi.

İki tarafın yeni ve resmi bir müzakere sürecine başlaması için gereken ortak zeminin bulunmadığı aktarılan açıklamada, "Kıbrıs Türk halkı, geleceğini, müktesep hakları hilafına dikte edilen zorlama zeminlere ve çözüm modellerine teslim etmeyecektir. Kıbrıs'ta bir çözümle ilgilendiğini ifade eden uluslararası çevrelere, statükoyu korumaya yönelik ifadelerden imtina ederek iki tarafın üzerinde anlaşma sağlayacakları bir zemine destek vermelerini tavsiye ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 1 ve 8 Temmuz 2022 tarihli mektuplarıyla BM Genel Sekreteri'ne ilettiği iş birliği önerileri hatırlatılarak, Güvenlik Konseyi kararında bu işbirliği önerilerine atıf yapılmaması eksiklik olarak değerlendirildi.

KAPALI MARAŞ

BMGK'nin Kapalı Maraş ile ilgili ifadelerine ilişkin "Karardaki Kapalı Maraş'a ilişkin ifadeler, uluslararası toplumun değişime yönelik sığ siyasetinin bir tezahürüdür. Tekrar etmekte fayda görüyoruz ki; Kıbrıs Adası'nda sahadaki durumu yansıtan değişim, Maraş açılımı ile başlamıştır ve bu siyasetimiz, diğer alanlara yayılarak devam edecektir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Maraş'ı kapalı bir şekilde kaderine terk etmenin sadece "statüko bekçiliği" değil bölgenin eski sakinlerinin haklarının da göz ardı etmek anlamına geldiği belirtildi.

"Uluslararası toplumun yanlı tutumunun ve Rum uyuşmazlığının" Maraş'ın 2020'ye kadar kapalı tutulmasından sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Siyasi sürece dair pozisyonumuzda olduğu gibi, Kıbrıs Türk halkı geleceğini kendi tayin edecektir ve ülkemizin herhangi bir toprak parçası da Rum iradesine teslim edilmeyecektir. Kararda, Kıbrıs Türk halkının on yıllardır maruz bırakıldığı insanlık dışı izolasyona değinilmemesini, buna sebep olanların gerçeği gizleyerek, ayıplarını örtme çabası olarak değerlendirmekteyiz.

1960'ta, iki halkın egemen eşitliklerinden kaynaklanan rızalarıyla kurulan ortaklık cumhuriyetini 1963'te silah zoruyla bir Rum devletine dönüştüren Rum liderliğinin rızası ile 1964 yılından itibaren operasyonlarını sürdüren BM Barış Gücü'nün, ülkemizdeki faaliyetlerini yasal bir zemine oturtmak şarttır. KKTC sınırları içerisinde iyi niyetimizle faaliyetlerini yürütebilen BM'nin bu tavrı, göstermekte olduğumuz müsamahanın suistimali olarak değerlendirilmektedir. Cumhurbaşkanımızın beklentisi, bu hususta ivedilikle karşılıklı kabul edilebilir bir mutabakata varılmasıdır."

İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLERİ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, 23 Mayıs 2022 tarihinde kendisine sunduğu 6 sayfalık "Güven Yaratıcı Önlemler" teklifine karşılık, Rum yönetimine  iki devletli çözüm" temelinde 1 Temmuz'da, "hidrokarbon", "elektrik", "yenilenebilir enerji" ve "su" konularında iş birliği önerileri sunmuş, 8 Temmuz'da önerilerini "29 mayınlı alanın temizlenmesi" ve "düzensiz göçle mücadele" konuları ile genişletmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar