Psikolojik şiddet, cinsel saldırı, ekonomik sömürü: 'Keserli cinayette' kahreden detaylar...

28 Nisan 2022

Güncelleme: 28 Nisan 2022

A
A

Hem yeğeni hem de yeğenin sevgilisi tarafından ekonomik olarak sömürülen; psikolojik şiddet ve cinsel saldırıya maruz kalan Cemaliye Onyıldız, sonunda katil oldu. Halil İbrahim Mengi’yi kafasına keserle vurarak öldüren Onyıldız’a 9 yıl hapis verildi.

ZgotmplZ

Lefkoşa’da 5 Şubat 2021’de meydana gelen ve halk arasında ‘keserli cinayet olarak anılan olayla ilgili yargılama süreci tamamlandı.

Yeğeni ile birlikte kaldığı evde Halil İbrahim Mengi’yi kendisine cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle kafasına keserle vurarak öldüren konuşma ve işitme engelli Cemaliye Onyıldız’a 9 yıl hapis verildi.

Mahkemede kararı okuyan yargıcın sözleri ise vicdanlarda yara açtı.

İŞARET DİLİ UZMANI DA MAHKEMEDEYDİ

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün gerçekleştirilen karar oturumunda konuşma ve duyma engelli sanık için özel işaret dili uzmanı da hazır bulunduruldu. 

Sanık hakkında verilen kararı Başkanı Fadıl Aksun okudu. Aksun, sanığın işlemiş olduğu suçun müebbet hapis cezası öngören çok vahim bir suç olduğunu ifade etti.

Sanığın suç tarihinde 66 yaşında olduğunu belirten Aksun, doğuştan duyma ve konuşma engeli bulunduğunu da söyledi. 

Aksun, sanığın bu nedenle işaret dili ile iletişim kuramayacağını, sadece kendi “ev dili” ile yakından tanıdığı insanlarla iletişime geçebileceğini vurguladı.

ENGELLİ BİREYLERE SAHİP ÇIKMAK DEVLETİN GÖREVİ

Başkan Aksun, “Sanık doğuştan engelli bir kimsedir ve tüm yaşamını bu engeli ile sürdürmüştür. Duyma ve konuşma yetisinden mahrum büyümek ve gelişmek durumunda kalan sanığın bu yetilere haiz insanlar gibi düzgün geliştiğini düşünmek büyük bir hata olur” dedi.

Devlet korumalı Başkan Aksun, Birleşmiş Milletler’in uluslararası sözleşmesinde engellilerin eğitim, sağlık gibi temel haklarından devletin sorumlu tutulduğunu belirtti.

Engelli bireylerin toplumdan soyutlanmadan gelişimlerini sürdürmelerinin devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Aksun, “Devlete düşen vazife engelli bireyleri tespit edip onların ihtiyaçlarını gidermek ve haklarını savunmaktır. Sanığa eğitim hakkı bahşedilmiş olsa idi en azından okuma yazma öğrenebileceği ve tepkisini ifade edebileceği ortadadır” dedi.

EKONOMİK SÖMÜRÜ, PSİKOLOJİK ŞİDDET, CİNSEL SALDIRI…

Başkan Fadıl Aksun, sanığın Halil İbrahim Mengi tarafından cinsel ve fiziki saldırıya maruz kaldığını belirtti.  Aksun, sanığın durumunun yardım istemesine engel teşkil ettiğini belirtti. Başkan Aksun, sanığın hem yeğeni hem de Mengi tarafından sistematik bir şekilde manevi şiddet gördüğünü ve ekonomik olarak sömürüldüğünü açıkladı.

Başkan Aksun, “Ceza takdir ederken böyle bir hayat döngüsü içinde eve hapsedilmiş, kendisini ifade edecek herhangi bir yetisi olmayan bir sanığı diğer sanıklardan ayırmak mahkememizin en temel görevidir” dedi. 

MECBUR KALDIĞI İÇİN O EVDE YAŞADI…

Başkan Aksun kararında şunları belirtti: “Sanık sırf engelli olduğu ve başka bir seçeneği olmadığı için yeğeninin evinde kalmış ve onun hayatına tabi olmuştur. Tabi olduğu bu yaşamda tercihi olmayan kişilerle yaşamak zorunda kalmıştır. Dava konusu olay da tam bu esnada olmuş ve kendisine yapılacak olan saldırıyı başkalarına anlatamayacağı tahmin edilen sanığa Mengi tarafından fiziki ve cinsel saldırı yapılmıştır. Bu durumda sanığın bu suçu diğer algı handikaplarının yanında ciddi bir tahrik altında işlediği de ortadadır.”

 AĞIR TAHRİK İNDİRİMİ…

Kararda tahrik unsuru etken oldu Başkan Aksun, hiçbir şartta insan hayatına bir başka kişi tarafından son verilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtirken, “Kendisine yapılanı istese de başkasına anlatamayacak, saldırıya uğradığında haykırıp yardım çağıramayacak durumda bir sanığın suç anındaki tepkilerini değerlendirmemiz gereklidir” dedi. Aksun, sanığın yaptığı eylemi haklı görmenin mümkün olmadığını ancak her davayı kendi olguları içerisinde değerlendirmek gerektiğini belirtti.

 Aksun, “Mahkemeler sanıkların şahsi durumlarını göz ardı edip sadece işlenen suçlara ceza verecek olsa idi biz yargıçlara ihtiyaç da kalmazdı” ifadesini kullandı. Başkan Aksun, engelli olması sebebi ile handikaplı bir yaşam süren sanığın ağır tahrik altında suç işlediğine vurgu yaparak, 9 yıl hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar