Öztürkler pasaport sorununun bittiğini duyurdu... İşte yeni KKTC pasaportu...

23 Eylül 2022

Güncelleme: 23 Eylül 2022

A
A

İçişleri Bakanı Öztürkler, temmuz ayında küresel çip krizi nedeniyle yaşanan pasaport tedarikindeki sorunların tamamen giderildiğini, yeni nesil pasaportları bugün teslim aldıklarını duyurdu.

ZgotmplZ

Küresel çapta iki yıldır çip üretiminde yaşanan kriz nedeniyle temmuz ayında başlayan pasaport temininde yaşanan sorun sona erdi.

Ankara'nın İstanbul’a geçen İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, yeni KKTC pasaportlarını yerinde inceledi. 

İçişleri Bakanı Öztürkler, yeni çipli KKTC pasaport tasarımının uluslararası standartlarda hazırlandığını ve bugün itibariyle pasaport sorununun tamamen ortadan kaldırıldığını açıkladı. 

Öztürkler, “Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesi küresel çip krizinin etkisi ile eski tip pasaportlara dönmüş, bazıları ise halen sorun yaşamaya devam etmektedir. Dört ay önce başlattığımız çalışmalar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile KKTC devleti olarak birçok uluslararası güvenlik kodu bulunan, çok farklı güvenlik özellikleri ile temassız çipe ve birçok teknolojik özelliğe sahip yeni nesil pasaportlarımızı bugün teslim alıyoruz.” dedi. 

"1800 YENİ NESİL ÇİPLİ PASAPORT CÜZDANI İLE ADAYA DÖNÜYORUZ"

Daha önce Avusturya kökenli yabancı bir firmadan tedarik edilen pasaport cüzdanlarında küresel krizle yaşanan tedarik sıkıntısının vatandaşlarımıza ciddi mağduriyetler yaşattığını hatırlatan Öztürkler, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti ile yürütülen iş birliği ile tamamen yerli ve milli yazılımlarla e-kimlik, e-nüfus ve yeni nesil pasaport cüzdanlarının basımını yapmaya başlamanın gururunu yaşıyoruz. Bugün itibariyle 60 bin çipli pasaport üretimi yapacak şekilde tüm malzemeler tedarik edilmiş durumdadır. KKTC’ye dönerken basıma hazır, 1800 yeni nesil çipli pasaport cüzdanı ile de birlikte dönüyoruz.”

Öztürkler, yeni KKTC pasaportlarının uluslararası standartlarda, çağdaş tasarımlarla ve tüm baskı, onay işlemleri KKTC Nüfus Kayıt Dairesi'nin baskı makinelerine uygun şekilde hazırlandığını da belirtti.

MARONİTLERE VE YERLEŞİK RUMLARA ÇİPLİ MAVİ KİMLİK, DAİMİ İKAMET İZİNLİYE ÇİPLİ BEYAZ KİMLİK

Yürütülen çalışmalar sonucunda E-Nüfus ve E-Kimlik projelerinin geliştirilmeye devam ettiğini, bu kapsamda 28 Temmuz 2022 tarihinde Sakinlerin Kaydı Tüzüğü'nde yaptıkları düzenlemeyle de yasal olan eksiklerin giderilerek, E-Nüfus ve E-Kimlik projelerinin geliştirildiğini açıklayan Öztürkler, “Bu çalışmalar neticesinde; bundan sonra KKTC otoritesi altında yaşayan Maronitlere ve yerleşik Rumlara E-Kimlik projesi kapsamında yeni nesil çipli Mavi Kimlik verilecektir. Ayrıca KKTC’de daimi ikamet izinli olarak kalmakta olan yabancılara da yapılan düzenleme ile yeni nesil, çağdaş, uluslararası standartlarda, güvenlik kodları güçlü çipli Beyaz Kimlik verilecektir.” dedi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar