Özersay'dan sosyal adalet için öneriler

11 Haziran 2022

Güncelleme: 11 Haziran 2022

A
A

Özersay, sosyal adaletin, sadece maaş artışı üzerinden sağlanamayacağını vurgulayarak, temel tüketim maddelerinde fiyat artışlarının dizginlenmesi ve yoksul kesim için özel sosyal destek programı hazırlanması gerektiğini vurguladı.

ZgotmplZ

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, sosyal adalet üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Kamu ve özel sektör arasındaki uçuruma dikkat çeken ve ağırlaşan koşullar karşısında savunmasız olan geliri olmayan ya da çok az geliri bulunan kesimleri işaret eden Özersay, atılması gereken adımları da sıraladı.

Maaş artışının tek başına sosyal adaleti sağlamaya yeteli olmayacağını kaydeden Özersay, özet olarak şunları kaydetti:

  • Sosyal adalet sadece kamuda çalışanların ne kadar maaş artışı alacağı üzerinden konuşulacak bir şey değildir.
  • Özel sektörde özellikle de asgari ücretlinin geliri ile kamuda çalışanların maaşları arasındaki makasın giderek daha da fazla açılması ciddi bir ekonomik ve sosyal adaletsizlik yaratmaktadır.
  • Aslında konu kimin ne kadar maaş alacağı, ne kadar maaş artışı alacağı noktasını çoktan geçti. Çünkü asıl önemli olan alım gücümüzün pahalılık, enflasyon nedeniyle hızla eriyor olmasıdır. Bugün kulağa hoş gelen bir maaş artışı, ister kamuda ister asgari ücrette olsun kısa süre sonra anlamını tamamen yitirebilmektedir.
  • Evet kamuda daha düşük maaş alanlar ile üst düzey kamu görevlilerinin aynı miktarda hayat pahalılığı artışı alması bu şartlarda belki de doğru olandır ama bir yanda özel sektör çalışanı kayda değer bir hayat pahalılığı artışı alamazken ve herkesin alım gücü hızla erirken sorunları çözmez. Kaldı ki asgari ücret artışı yeni ve hızlı bir hayat pahalılığını, bunu fiyatlara yansıtacak olanlar nedeniyle, daha da tetikleyebilir.
  • Hayat pahalılığı gerekli ve daha kısa sürelerde devreye girecek şekilde düzenlenmelidir evet ama sonuçta çıkış yolu maaş artışına odaklanmak yerine temel tüketim maddelerinde fiyat artışlarını dizginlemeye, piyasayı ucuzlatacak adımlara odaklanmaktır. Bu bağlamda dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmeler dikkate alınarak temel tüketim ürünlerinde olabildiğince kendi kendine yeten bir tarımı planlamak ve desteklemek; temel gıda ürünlerinin yerli üretiminde girdi maliyetleri açısından bir destek programı açıklamak ve fonlarla ilgili özel düzenlemeler yaparak dar gelirli vatandaşın cebini yakan temel ihtiyaç ürünlerinde ucuzluk yaratabilmek gerekir.
  • Bir işi olmayan, çalışabilecek yaşta ya da durumda olmayan ya da bakıma muhtaç olan yoksul kesim için alım gücü hızla erirken özel sosyal destek programı üzerinde çalışılmalıdır. Ama kağıt üzerinde öyle yazılanlar değil gerçekten buna ihtiyaç duyanlar için.

KKTC’de asgari ücret, 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana brüt 7 bin TL, net 6 bin 90 TL olarak uygulanıyor. 

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 8 bin 676 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Ülkede mayıs ayı enflasyonu ise aylık yüzde 6.63, yıllık bazda yüzde 98.12 ile son 27 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar