Özersay, Üstel'e kapıyı kapattı ve uyardı: 'Sine-i millete dönebiliriz'

10 Mayıs 2022

Güncelleme: 11 Mayıs 2022

A
A

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Üstel ile koalisyon görüşmesi yapmayacaklarını açıklayarak, sine-i millete dönme ihtimallerinin bulunduğunu belirtti. Sine-i millete dönmek nedir?

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından dün hükümeti kurmakla görevlendirilen İçişleri Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ünal Üstel siyasi partilerle görüşmek için, yarın toplanacak Parti Meclisi'ni (PM) bekliyor.

CTP İLE HP KOALİSYON İÇİN GÖRÜŞMEYECEK...

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ünal Üstel ile koalisyon görüşmesi yapmayacağını duyurdu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay da Üstel ile herhangi bir koalisyon görüşmesi yapmayacaklarını açıkladı.

SİNE-İ MİLLETE DÖNME MASADA

BRT'ye konuşan Özersay şu açıklamayı yaptı:

Farklı seçeneklerin masada olduğunun altını çizen Özersay, “Kendi içimizde tepki olarak farklı seçenekleri tartışıyoruz. Henüz bir karar almadık. Ancak ülke demokrasisine ciddi bir şekilde zarar vereceklerini defalarca söyledik ve uyardık. Sine-i millete dönme seçenekler arasında masada duruyor. Süreci ileriye taşırlarsa hangi tepkiyi vereceğimize Parti Meclisi karar verecek” ifadelerini kullandı.

SİNE-İ MİLLET NEDİR?

Sine-i millete dönmek, siyasi temsil meşruiyetini yitirdiği düşünülen Cumhuriyet Meclisi'nden çekilerek siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılıyor.

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerinden Halkın Partisi  (HP) yüzde 6,68 oy almış, Cumhuriyet Meclisinde ise 3 sandalye elde etmişti.

NELER OLDU

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmıştı. Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar da hükümetin istifasını kabul etmişti.

YENİ HÜKÜMET 5 GÜN SÜRDÜ

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi. Fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

Kurulan yeni hükümetin 30 Nisan Cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümette yer alamayacaklarını açıklamasıyla hükümet tekrar bozuldu. 

Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar