Özer: KKTC'ye her türlü desteği vermeye hazırız

25 Ocak 2023

Güncelleme: 25 Ocak 2023

A
A

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de resmi temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Özer ziyaretlerini gün boyu sürdürdü.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı ziyaret etti. 

Bugün saat 10.00 sularında Cumhurbaşkanlığında yer alan kabulde, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil de hazır bulundu.

Kabulde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer basına açıklamalarda bulundu.

"İŞ BİRLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Kabulde ilk sözü alan konuk Bakan Mahmut Özer, yıllardan beri KKTC’de eğitim alanlarındaki iş birliklerinin geliştirildiğini belirterek, Türkiye Eğitim Bakanlığı olarak  mevcut iş birliklerini çok daha yüksek seviyeye çıkartmak için ellerinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini söyledi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm ekibi ile KKTC’de bulunduğunu belirten Özer, daha önce Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun Türkiye’ye gittiğini hatırlatarak, “İş birliklerimizle ilgili, okul öncesi, özel eğitim ve mesleki eğitimle ilgili katkı verilecek alanlarla ilgili birtakım çalışmalar yapılmıştı. Bugün inşallah bu çalışmaları neticelendireceğiz” dedi. Özer, “Bakanımız ve tüm arkadaşlarımızla birlikte, çok ayrıntılı ve kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapacağız” dedi.

Türkiye’nin eğitimde “çok önemli bir müktesebata” sahip olduğunu belirten Özer, özellikle son yıllarda, eğitimde fırsat eşitliğinin en önemli adımlarından biri olan ve gelecek nesillerin çok daha nitelikli bir şekilde yetişmesi açısından önem taşıyan okul öncesi eğitime “çok büyük ağırlık” verdiklerini aktardı.

2022 yılında, okul öncesi eğitim ve mesleki eğitimin güçlendirilmesine destek verdiklerini aktaran Bakan Özer, özellikle son bir yılda mesleki eğitimde “çok büyük kazanım” elde ettiklerini, çırak-kalfa sayısının artırıldığını ve artırılan çırak-kalfa sayısıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin nitelikli insan kaynağı edinmesinde “çok önemli bir boşluğun da doldurulmuş” olduğunu kaydetti. Özer, Türkiye’de öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimleri ve dijitalleşmede de önemli mesafeler kat ettiklerini belirtti.

Özer, Türkiye’nin eğitimde kazanmış olduğu bu deneyimlerin KKTC’de de nitelikli bir şekilde kullanılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

"SİZLERİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TC Milli Eğitim Bakanı’nın KKTC’ye ziyarette bulunmasından ötürü memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Böyle bir güçlü kadro ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret etmeniz, vermekte olduğunuz mesajlar, buradaki milli eğitimi, milli şuuru, örf, adet ve gelenekleri ileriye taşıyabilmek için sizlerin destekleri çok önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Özellikle bu teknoloji, iletişim çağında, çeşitli farklı etkenlerin hem gündemde olduğu bu süreçlerde, en iyi şekilde elimizdeki imkanları değerlendirmek, güçlendirmek ve geleceğe taşımak elbette hepimizin görevidir” ifadelerini kullandı.

KKTC’de güçlü bir milli eğitimin sisteminin oluşturulmuş olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında devamla şunları söyledi: “Sayın Bakan'ın (Mahmut Özer’in) bahsettiği konuları, ülkemizde de uygulayıp, geliştirmek ve milli eğitimi güçlendirerek, genç nesilleri geleceğe hazırlamak hepimizin en büyük görevlerinden bir tanesidir çünkü hepimizin geleceği gençliktir. Gençliğin iyi yetiştirilmesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak, güçlendirmek ve Doğu Akdeniz’deki bu Türk devletini daha da ileriye taşımak hepimizin gönlünden geçendir.”

"KAPILAR KIBRIS TÜRK HALKINA AÇILDI"

“Bu bağlamda, son zamanlarda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bizler için tüm dünyada verdiği kavganın bizler için ne kadar önemli ve değerli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı’na KKTC'nin gözlemci üye olarak kabul edilmesi için Türkiye’nin göstermiş olduğu girişimlere, yeni yeni kanalların ve kapıların Kıbrıs Türk halkına açıldığına işaret etti. Tatar, “Müfredatı, milli eğitimi ve şuuru ile, daha iyi eğitim almış, tüm dünya ülkeleri ile yapılacak temaslarda bizleri temsil etme niteliğinde olan gençlerin yetişmesi için çok önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, mesleki eğitiminin önemine işaret ederek, KKTC’de turizm ve sanayi alanlarındaki gelişmeler, su projesi ile tarımdaki potansiyel gelişmeler ile bilişim sektöründeki birtakım açılımların ülkede ara eleman ihtiyacı doğurduğunu belirterek, milli eğitimin en önemli görevlerinden birinin de mesleki eğitimi geliştirmek olduğunu söyledi.

"ELEMAN İHTİYACI GİDEREK ARTIYOR"

“Sayın Bakanımız bu çerçevede önemli çalışmalar içerisindedir, çünkü ara eleman ihtiyacı ülkemizde giderek artmaktadır. Önümüzde bizi bekleyen çok önemli süreçler vardır. Tabii bunların yapılması irade gerektirir. Bu irade bizde var” diyen Tatar, okul öncesi eğitimden başlamak üzere hayat boyu eğitimin önemine işaret etti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim imkanlarından yararlanabilmesinin KKTC’nin “en büyük gücü” olduğunu söyledi.


BAKAN ÖZER MECLİS BAŞKANI TÖRE İLE BİR ARAYA GELDİ

Töre, KKTC’de resmi temaslarda bulunan Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i kabul etti.

Meclis Başkanı Töre kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’nin “Ne mutlu Türküm diyene" diyebilen herkesin devleti olduğunu ifade etti. Türk milletinin milli hak ve menfaatleri ile Kıbrıs Türk halkının milli hak ve menfaatlerinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Töre, bilim, teknoloji ve e-devlet projelerinin önemli olduğunu ancak milli şuurun bunlardan daha öncelikli olduğunu kaydetti.

Milli ve manevi değerler olmazsa bir yol kat etmenin mümkün olmadığını söyleyen Töre, teknoloji yanında bu değerleri öne çıkaracak bir sistem geliştirilmesi gerektiğini anlattı.

Önceki yıllarda milli değerlerde bir eksiklik meydana geldiğini söyleyen Töre, Kıbrıs Türk mücadele tarihinin okullarda daha sistemli şekilde anlatılması gerektiğini belirtti.

Bakan Özer, Başkan Töre ile fikir alışverişinde bulundu.
ÖZER: LEFKOŞA ÖZEL EĞİTİM VE İŞ EĞİTİM OKULU TAM GÜN EĞİTİM VEREN BİR KAMPÜS HALİNE GELECEK

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de burada yaptığı konuşmada, yaptıkları temaslara işaret ederek, özel eğitim, okul öncesi eğitim, mesleki eğitim konusunda atılabilecek adımların ele alındığını kaydetti.

Özer, Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu’nu tam gün eğitim veren bir kampüs haline çevirmek için gerekenlerin yapılacağını dile getirdi.

Türkiye’nin son 20 yılda eğitimde aldığı mesafenin dünyada örnek gösterilen bir noktaya geldiğini söyleyen Özer, Türkiye eğitim sisteminin her geçen gün güçlenerek yoluna devam ettiğini kaydetti. 

“Türkiye Yüzyılı” misyonuyla atılacak adımların en önemli parçasının eğitim olduğunu vurgulayan Özer, Türkiye’nin eğitim konusundaki deneyimlerini Kıbrıs’a da aktarmak dileğinde olduklarını belirtti.


Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Başbakan Ünal Üstel ile istişarede bulundu.
BİRİKİMLERİMİZİ KKTC DEVLETİ VE HALKIYLA PAYLAŞMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ

Başbakan Ünal Üstel, KKTC’de günübirlik resmi temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Özer, tüm ekibiyle KKTC'de  olduğunu kaydederek, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun  Türkiye’yi ziyaretinde de önemli konuları görüştüklerini, özellikle öğretmenlerin mesleki gelişimine destek verilmesi, eğitimin dijitalleşmesi, özel eğitimin ve mesleki eğitimin güçlendirilmesi için iş birliği yapılması konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Bugünkü görüşmelerin sonrasında da KKTC’deki eğitimin kalitesinin artırılması için hangi adımların atılabileceğini ve bunun için nasıl destek sağlayabileceklerini değerlendireceklerini kaydeden Mahmut Özer, Türkiye’nin son 20 yılda eğitimde ciddi gelişme sağladığını vurguladı.

Türkiye’de ciddi bir seferberlikle eğitim yatırımları yapıldığını, eğitimin önündeki anti-demokratik uygulamaların kaldırıldığını, Türk milli eğitim sisteminde ciddi dönüşümler gerçekleştirildiğini kaydeden Mahmut Özer, eğitimde önemli birikimler elde ettiklerini kaydetti.

Türkiye’nin artık dinleyen değil sözü dinlenen bir ülke olduğunu, eğitim alanında da bunun böyle olduğunu söyleyen Özer, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye için anlamını izah etmeye gerek yok. Kıbrıs bizim için çok önemli. Biz bu birikimlerin tamamını, KKTC Devleti ve halkıyla paylaşmaktan mutluluk duyacağız” dedi.

ÜSTEL: ÜLKE EKONOMİSİNİN DAYANDIĞI TEMEL UNSURLARDAN BİRİ EĞİTİM

Başbakan Ünal Üstel, kabuldeki konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i ve heyetini ülkede ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Ülke ekonomisinin dayandığı temel unsurlardan birinin eğitim olduğunu vurgulayan Üstel, “Eğitim adamız için çok önemlidir. Sizlerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilgi birikimi doğrultusunda gerçekleşen müşterek çalışmalarından mutluluk duyuyoruz” dedi.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’yle yetkileriyle her zaman istişare içinde olduklarını da belirten Üstel, “Ülkedeki eğitimi nasıl ileriye götürebiliriz, üniversitelerde kaliteyi nasıl artırılabiliriz… Bu çalışmalar üzerinde duruyor, bunlara önem veriyoruz. İnanıyoruz ki ülkemizi daha ileriye götürebilecek olan eğitimdir. Hükümet olarak, eğitime bütün ağırlığımızı koyuyoruz” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar