Olgun'dan sert tepki: AB Kıbrıs konusunda iki yüzlü

17 Kasım 2022

Güncelleme: 17 Kasım 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun, AB Dış İlişkiler sözcüsünün 12 Kasım’da KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edilmesine karşı yaptığı açıklamanın, AB'nin Kıbrıs konusundaki iki yüzlülüğünü yansıttığını söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edilmesine karşı, Avrupa Birliği Dış İlişkiler sözcüsünün yaptığı açıklamaya cevap verdi.

Olgun açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"21 Nisan 2004 tarihinde AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen'in Rum lider Papadopulos'un eş zamanlı referandumlardan üç gün önce Annan Planı'na karşı yaptığı açıklamaya cevaben Avrupa Parlamentosu'nda ortaya koyduğu öfkeli tepki, şimdilerde unutturulmaya çalışılmaktadır. Bu tepkisinde Verheugen, 1999 AB Helsinki Zirvesi'nde Kıbrıs Rum tarafına Kıbrıs sorununun çözümünün, adanın AB'ye katılımının ön koşulu olmayacağına dair söz verildiğini ve bunun karşılığında, Rum tarafından da çözüme varılmasına engel olmayacağı taahhüdünün alındığını hatırlatmıştı. Verheugen, devamla Papadopulos'un açıklaması karşısında kendini aldatılmış hissettiğini, AB'yi oluşturan temel ilkenin, birlikte çalışma ve barış içinde bir arada var olma olduğunu ve Kıbrıs Rum ‘hükümetinden’ de buna göre davranmasını beklediğini söylemişti" 

"HAKSIZ STATÜ DENGESİZLİĞİ GİDERİLECEK"

Olgun, "26 Nisan 2004 tarihinde, Katılım Antlaşması'nın yürürlüğe girmesinden beş gün önce, Kıbrıs Türk tarafının tecridine son verme ve Kıbrıslı Türklerin ekonomik kalkınmasını teşvik etme kararı alan Avrupa Birliği Konseyi'nin, aradan geçen bunca yıla rağmen bu kararın gereğini yerine getirmemesi; AB'nin sorunun parçası olduğu, Kıbrıs'ta hakkaniyet ve tarafların müktesep eşitliklerine dayalı bir uzlaşıya katkı koyma bir yana, önündeki en büyük engel haline geldiğini göstermektedir. Sözcü açıklaması bunun en son kanıtıdır. Türk Devletleri Teşkilatı’nın KKTC'yi gözlemci üye olarak kabul etme kararı, Kıbrıs'ta iki taraf arasında haksız statü dengesizliğini gidermeye ve adada egemen eşitliğe dayalı adil bir uzlaşının sağlanmasına hizmet edecektir." diye konuştu.

PETER STANO NE DEMİŞTİ?

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano tarafından yayımlanan ve KKTC'nin "ayrılıkçı" olarak tanımlandığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Ada'daki tek devlet olarak görüldüğü belirtildi. Açıklama şöyle:

"Avrupa Birliği, Türkiye'nin, uluslararası alanda tanınmayan ve 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' olarak adlandırılan Kıbrıs Türk ayrılıkçı varlığının Türk Devletleri Örgütü'nde gözlemci olarak kabul edilmesine ilişkin açıklamalarını reddediyor.

AB, en yüksek siyasi düzey de dahil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını defalarca belirtmiştir.

Kıbrıs Türk ayrılıkçı tarafının, uluslararası alanda tanınmasını kolaylaştıracak herhangi bir eylem, Birleşmiş Milletler himayesinde barış görüşmelerinin sürdürülmesine elverişli bir ortam yaratma çabalarına ciddi şekilde zarar vermektedir.

AB, Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı olarak, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca ve AB'nin dayandığı ilkelere uygun olarak kapsamlı bir şekilde çözülmesinden yanadır. Bunun başka bir alternatifi yok."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir