Oktay'ın "Kıbrıs Türk Devleti" sözleri gündem oldu: Siyasiler neler söyledi?

3 Şubat 2023

Güncelleme: 4 Şubat 2023

A
A

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bugünkü açıklamasındaki "Kıbrıs Türk Devleti" vurgusu gündem oldu. CTP Genel Başkanı Erhürman, Oktay'ı eleştirirken, Bakanlar Taçoy ve Arıklı'nın yanı sıra UBP'li Hasipoğlu Oktay'a destek verdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara'da Ders Aletleri Yapım Merkezi'nden "Türkiye-KKTC El Ele Daha İleriye Projesi" kapsamında eğitim materyalleri taşıyacak tırları uğurlama töreninde konuştu.

Oktay'ın konuşmasındaki "Kıbrıs Türk Devleti" sözleri dikkat çekmişti. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  Kıbrıs Türk Devleti'nin kalkınma mücadelesinde eğitimin kritik öneminin farkında olduklarının altını çizerek, "Kuzey Kıbrıs'ın geleceği, aslında 'Kuzey' demek de istemiyoruz artık, Kıbrıs Türk Devleti'nin geleceği, bugün eğitim çağında olan çocuklarımız, gençlerimizdir. Kıbrıs Türkü gençlerimizin nitelikli olması, kaliteli eğitim alması, bilimde, sanatta, kültürde, sporda gelişmesi son derece önemlidir." ifadelerini kullanmıştı. 

"KIBRIS TÜRK DEVLETİ DEMEYİ TERCİH ETMESİ SON DERECE İLGİNÇ"

Bu açıklamanın ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sn. Fuat Oktay'ın bugün yaptığı bir konuşmada, 'aslında kuzey demek de istemiyoruz artık' diyerek, 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' yerine 'Kıbrıs Türk Devleti' demeyi tercih etmesi son derece ilginç! Bilindiği gibi, 'Kıbrıs Türk Devleti' Annan Planı'ndaki federasyonun, yetkilerini egemence kullanan iki eşit kurucu devletinden birinin adı. Dahası, Annan Planı referandumlarından sonra KKTC, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, Annan Planı'ndaki isimle, 'Kıbrıs Türk Devleti' olarak temsil edilmeye başlanmıştır.  Bu tercih bundan sonra da çok konuşulacağa benziyor!" ifadelerine yer vermişti.

Erhürman'ın tartışmalara neden olan sözlerine yanıt gecikmedi. 

"FARKLI YÖNLERE ÇEKİLMEMELİ"

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bugünkü mesajlarının doğru algılanması gerektiğini vurgulayarak, "Farklı yönlere çekilmemelidir" dedi.

 Hasipoğlu açıklamasında, "Sayın Oktay da Kıbrıs Türk Devleti açıklamasıyla aslında daha geniş ve güçlü bir egemenlik kavramından bahsetmiştir. Yukarıdaki karşılaştırmalı açıklamalarımız ışığında, Sayın Oktay’ın bugünkü mesajları doğru algılanmalı ve farklı yönlere çekilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti, ortaya koymuş olduğumuz ve partimizin tam destek verdiği yeni pozisyonunuza şüpheye mahal vermeyecek şekilde tam destek vermektedir. Sayın Oktaya’a bir kez daha ortaya koymuş olduğu vizyon, kararlılık ve net ifadeleri için teşekkürlerimi sunarım" diye konuştu. 

"DÖNÜLMEZ BİR YOLA GİRMEMİZ KESİNLEŞMİŞTİR"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Tufan Erhürman'ın açıklamasına yanıt olarak ise “Şükür, kurulduğumuz zaman 'Devletin adı değişecek' demiştik. 2 yıl önce tekrar gündeme getirmiştik. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'ın da 'Kıbrıs Türk Devleti' ifadesini kullanması ile artık dönülmez kutlu bir yola girmemiz kesinleşmiştir...” ifadelerini kullandı.

"KARARLILIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise açıklamasında şunları söyledi: "Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın bugün yapmış olduğu Kıbrıs Türk Devleti’nin tanınması çağrısı, bu konudaki kararlılığımızı hala anlayamamış olanlar için son bir fırsat niteliğindedir. Kendilerini, Birleşmiş Milletler’in Rum yanlısı kararlarını 'fırsat' olarak nitelemek yerine, bu net mesajları anlamaya ve Kıbrıs’taki gerçeklere uygun davranmaya davet ederim. Bizim bugünkü mücadelemiz haklarımızın teslim edilmesi yönündedir. Dünya kamuoyu yıllardır sürdürmekte olduğu Rum yanlısı tutumunu artık terk etmeli ve Kıbrıs’taki gerçekler temelinde hareket etmelidir. Sayın Oktay’ın bugünkü mesajları da bu yönü ile algılanmalıdır. Kendisine bir kez daha ortaya koymuş olduğu kararlılık için teşekkürlerimi sunarım" 

"AÇIKLAMA YARIŞINA GİRMİŞLER"

Tüm bu açıklamaların ardından son bir açıklama daha yapan CTP Genel Başkanı Erhürman, "Sn. Fuat Oktay'ın açıklamasında kullandığı 'Kıbrıs Türk Devleti' ibaresinin Annan Planı'ndaki federasyonun iki kurucu devletinden birinin adı olduğunu ve KKTC'nin Annan Planı'ndan sonra İslam İşbirliği Teşkilatı'nda bu isimle temsil edildiğini hatırlatmam bile bazı arkadaşları telaşlandırmaya yetmiş anlaşılan! Sn. Taçoy, Sn. Arıklı ve Sn. Hasipoğlu açıklama yarışına girmişler" dedi.

"TELAŞA MAHAL YOK"

“Telaşa mahal yok! Bu sadece bir hatırlatma!” diyen Erhürman, şöyle devam etti: "Sn. Hasipoğlu'nun söylemeye çalıştığı gibi açıklamayı farklı yönlere çektiğim falan da yok. Bilgi paylaşıyorum. Yanlış bir şey mi var söylediklerimde? Bana laf yetiştireceğinize, sonsuza kadar yaşatacağız dediğiniz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Anayasa'da yer alan adını hangi sebeple değiştirmek istediğinizi (Sn. Arıklı bunu istediğini açıkça söylüyor) halka açıklamanız daha yararlı olmaz mı?” 

AKANSOY: ARTIK YETER

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ı eleştirdi.

Akansoy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsimlerle uğraşmak yerine, halkın önünü açmak için zihniyetinizi değiştiriniz. Kıbrıslı Türk toplumu ve dünya devletleri, sizin ayrılıkçı tezlerinizi reddediyor. İsim değişikliği ile sadece kendinizi kandırıyorsunuz. Kıbrıslı Türklere saygılı olun. Halkımızın iradesi üzerinden siyaset yapmak mıdır, kardeşlik hukuku? Bu kadar savrulma artık yeter. Kıbrıslı Türk halkının varlığını dinamitleyecek her türlü ayrılıkçı tezinizi reddedeceğimizi bir yere not ediniz. 3 yıldır halka zaman kaybettiriyor, 1990’ların şahin tezlerini çeşitli politik gerekçelerle yeni tezler-miş gibi köpürtüyorsunuz. Vardığınız hiç bir yer yok. Bu zihniyet ile varamayacaksınız da. Biz… Ne azınlık ne de alt yönetim olacağız. Kimse bunu unutmasın, burada haysiyet sahibi bir halk var." diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar