Öğretmen sendikaları polisin gönlünü aldı: Eylemden ne sonuç çıktı?

5 Ağustos 2022

Güncelleme: 6 Ağustos 2022

A
A

Öğretmenler Yasası'nda yapılmak istenen değişikliklere karşı salı günü yaptıkları basın açıklaması sırasında polis engelini aşarak bakanlığa giren KTÖS ve KTOEÖS üyeleri, bu kez polisin gönlünü aldı. Eylemden ise sonuç çıkmadı...

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. 

Salı günü gerçekleşen eylem ve basın açıklaması sırasında iki sendikanın üyeleri, polis engelini aşarak bakanlığa girmişti. Arbede sırasında bazı camlar kırılmıştı.  Sendikaların talebi üzerine o gün yapılması planlanan Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı iptal edilmişti.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bugünkü eylemde, “Bizim eğitimciler olarak polis teşkilatıyla bir sıkıntımız yoktur.” diyen eylemciler, polislerin önüne karanfil bıraktı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na, “Bilimsel yoldan gidin” çağrısı yapan eylemciler, bakanlık önüne kalem de bırakırken, Bakan Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Alişan Şan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy için hazırlanan raporların yer aldığı dosyaları da bakanlık önüne koydu.

Eylemde, bando ekibi de yer aldı. Davul ve düdük çalan eylemciler, sloganlar attı ve “Öğretmen Boyun Eğmez” ve “Eğitim ve Öğretmene Yapılan Saldırılara Asla İzin Vermeyeceğiz” yazılı pankartlar taşıdı.

Yapılan konuşmaların ardından iki öğretmen sendikası, Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı’na, danışmanları ile girmeyi talep etti. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Aytunç Şirket bakanlık önüne çıkarak, toplantıya kaç danışman katılabileceği ile ilgili bilgi verdi. Ancak toplantıya katılacak kişi sayısı konusunda uzlaşı sağlanamadı.

Yazılı taleplerine ve tüzüğe rağmen sendikaların toplantıya kabul edilmediğini savunan sendika yetkilileri, toplantıya girmeyeceklerini kaydettiler. Bunu hukukun çözeceğini kaydeden sendika yetkilileri, yollarından vazgeçmeyeceklerini belirttiler. 

KONUŞMALAR...

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı eylemde yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

  • Bizler öğretmenler olarak antidemokratik, dikta rejimini andıran uygulamaları hiçbir zaman kabul etmedik, etmeyeceğiz” dedi.
  • Kavganın yeni başladı. Bakan Çavuşoğlu bizimle görüşmeden istediğini yaparsa, okulların açılmasıyla birlikte kavga daha da büyüyecek, eylemler artacak.
  • Eğitimciler olarak 50 bin öğrencinin bize emanet edildi. Buna karşın Bakan Çavuşoğlu ve bakanlığı öğretmenlerden korktu, polisi önümüze koydu.
  • Bizim odağımızda eğitim vardır. Çavuşoğlu’na masa kurarak, Öğretmenler Yasası’nı tartışmayı ve eğitimi daha iyi bir noktaya taşımayı önerdik ancak kabul görmedi. Göstermelik olarak toplantıya çağrıldık.
  • 1985 yılından bu yana Öğretmenler Yasası güncellenmedi. Sadece 3 maddenin değil, yasanın tamamının güncellenme ihtiyacı var.
  • Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı’na danışmanlarla girme talebimizi yazılı olarak ilettik ancak kabul görmedi. Siyasetin bizden öğrenecek çok şeyi var.
  • 'Ben yaparım olur' zihniyetinden vazgeçilsin. Eğitim siyasetçilerin eline bırakılmayacak kadar ciddi bir iş.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş de şöyle konuştu:

  • Polisle, askerle de gelseniz, öğretmen direnecektir.
  • Bugün bu sıcakta 80 yaşındaki Yılsay hocam buraya geldiyse bu yasa değişikliklerinde bir hak gaspı, etik dışı davranış var demektir.
  • Öğretmenliğe girişteki nitelikte değişiklikler isteniyor. Türkiye üniversitelerinden mezun ilkokul ve okul öncesi öğretmenler sisteme koyulmak isteniyor.
  • Bir daha pandemi olsun bakayım bu öğretmen elini kıpırdatacak mı?
  • Dayatmayla, polis zoruyla okullar açılmaz.
  • 3 bakanın öğretmen hakkında karar vermesini kabul etmiyoruz. Son sözü öğretmen söyleyecek.

Sendikaların danışmanları arasında yer alan Milli Eğitim eski Bakanı Ahmet Derya da eylemde söz alarak, şu ifadeleri kullandı:

  • Eğitimi simgeleyen her yerde kitap ve meşale var. Öğretmen meşalenin alevidir. O meşalenin alevini ellerseniz, yanarsınız, yakar sizi o meşale… Çekin elinizi o meşaleden, çekin elinizi öğretmenin üzerinden.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar