Ne ulaşım var, ne de online işlem: Telefon kaydı üniversitelileri zorluyor

16 Nisan 2022

Güncelleme: 26 Nisan 2022

A
A

BTHK'nın şehir dışında bulunan yeni binasına taşınması ulaşım sıkıntısı yaşatırken, telefon kaydı için online hizmet vermemesi de yığılmaya neden oluyor. MYK Haber BTHK'ya bu konuları sordu. Online sisteme geçecek mi? Kampüslerde ofis açılacak mı ?

ZgotmplZ

İlk 2012 yılında onaylanan 2014 yılında ise güncellenen Elektronik Haberleşme Yasası’na göre sim kart takılan her telefon, tablet gibi teknolojik aletin IMEI numarası kayıt altına alınmak zorunda. Kayıt için ise ülkeye getirilen cihazlara sadece 90 gün kullanım hakkı veriliyor. Bu sürenin sonunda cihazın kaydı yapılmamışsa kullanıma izin verilmiyor.

Özellikle kişisel kullanım için getirilen telefonlar Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’na (BTHK) gidilerek kaydedilmesi gerekiyor. Kurumun farklı bölgelerde ek hizmet binası bulunmadığı gibi online işlem de yapılmıyor. Bu ise başta on binlerce öğrenci olmak üzere turist ve yabancı çalışanlar için büyük sorun oluyor. 

Hizmet konusunda büyük sıkıntılar yaşanan bu kurumda, yeni binasına taşınmasına rağmen bu durum değişmedi ve şikayetler ise artarak devam ediyor.

Daha önce Lefkoşa Dereboyu bölgesinde hizmet veren ve Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) şubat ayı içerisinde yeni yeri Lefkoşa Alayköy bölgesi Polis Okulu karşısına taşındı. 

Kurumda uzun bir süredir ''hizmet yetersizliği'' ve ''yığılma'' en büyük sorunlardan biriyken, bir de yeni binaya taşınmasıyla ulaşım sıkıntısı ortaya çıktı.  

Ülkenin ''öğrenci adası'' olarak anılmasının yanında, yetersiz toplu ulaşım birinci sıradayken, telefonlarını kaydettirmesi zorunlu olan öğrencilerin Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) yeni hizmet binasına gidebilmesi için hem zaman ayırması, hem de yoğun bir çaba sarf etmesi gerekiyor.

BTHK’ya gitmek için özel bir araç veya ticari bir taksiye ihtiyaç duyuluyor. Bu ise fazladan bir maliyet demek.

MYK Haber hizmet yetersizliğini BTHK yetkililerine sordu. Kurumdan gelen yazılı cevapta bu sorunların çözümü için çalışıldığı, online kayıt için hazırlık yapıldığı belirtilirken bunun için bir tarih verilmedi.

Şehir dışında kalan BTHK binasına gerek toplu taşımanın olmayışı, gerekse üniversite öğrencilerinin genelinin kişisel araçlarının olmayışından dolayı ulaşım sıkıntısı çekiliyor. Bu konu için bir çalışmanız var mı?

BTHK: Lefkoşa Otobüs Terminali’nden Kurum binamız güzergahında şehir içi otobüs seferleri yapılmaya başlanmıştır.

Telefon kayıtlarının online sistemde yapılması için bir çalışmanız var mı? Var ise hizmete geçmesi ne kadar zaman alır?

BTHK: Cihaz kayıtlarının online sistem üzerinden yapılabilmesi için bir çalışmamız mevcuttur. Cihaz kayıt sürecinin tamamlanabilmesi için gümrük vergisinin ödenmesi gerektiğinden, online sisteme yönelik çalışmalar Gümrük ve Rüsumat Dairesi  ile birlikte sürdürülmektedir. Online başvuru ve cihaz kayıt sisteminin ne zaman hizmete geçeceğine dair tam bir tarih şu anda belirtilemiyor.
 
Üniversitelerin bulunduğu kampüslere ek hizmet binası düşünüyor musunuz?

BTHK: Öğrencilerin ülkemizde dönüş yaptığı ve cihaz kayıtlarına ihtiyaç duyulduğu yoğun zamanlarda, kurumumuz tarafından üniversite kampüslerinde kayıt birimleri kurulmakta idi. Kovid-19 pandemisinden dolayı 2020 ve 2021 yılı içerisinde üniversite kampüslerinde kayıt birimleri kurulamamıştır. Pandeminin 2022 yılı içerisinde etkisini kaybetmesi ve normalleşmenin gerçekleşmesi durumunda; öğrencilerin ülkemizde dönüş yaptığı ve cihaz kayıtlarına ihtiyaç duyulduğu yoğun zamanlarda üniversite kampüslerine yine kayıt birimleri kurulacaktır.
 
Mobil hizmet aracı veya KKTC’de faaliyet gösteren GSM operatörleri servislerinin şubelerinde bu işlemin yapılmasıyla ilgili bir planınız var mı?

BTHK: Kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen cihaz kayıt işlemi üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi ithal ön iznin verilmesidir. İthal ön izni Kurumumuzun görev ve yetkilerinde bulunduğundan söz konusu iznin Kurumumuz tarafından verilmesi gerekmektedir. İkinci adım ise Gümrük vergisinin ödenmesidir. Her bir cihaz için ödenmesi gereken vergi bedeli Gümrük ve Rüsumat Dairesi  tarafından belirlenmekte ve yine Gümrük ve Rüsumat Dairesi  tarafından tahsil edilmektedir. Üçüncü ve son adım ise gümrük vergisinin ödendiğini gösteren tahsilat makbuzunun Kurumumuza sunulmasıdır. Kayıt işlemini gerçekleştirenler bu adımı gerek Kurumumuzdan gerekse Mobil Operatörlerin Abone Kayıt Merkezlerinden yapabilmektedir.

BTHK'NIN GÖREV ALANI GENİŞ KAPSAMLI

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu elektronik haberleşme sektörünü düzenleyen ve denetleyen bir kuruluş.

Kurum, Elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösterecek olan işletmelerin yetkilendirmelerini yapmakta,  yetkilendirilen işletmelerin mevzuata ve belirlenen kurallara uygun olarak faaliyet göstermelerini denetlemekte, frekans ve numara tahsislerini gerçekleştirmekte, telsiz kurma ve kullanma izinlerini vermekte, elektronik haberleşme sektöründe rekabetin sağlanması ve korunmasını sağlamakta, mevzuatta veya Mahkeme kararında yer alan internet sitelerine-içeriklere erişimin engellenmesini uygulamakta, elektronik imza verecek işletmeleri denetlemekle görevli.          

Ayrıca VTHK, 4.5G/5G yeni nesil mobil haberleşme teknolojilerin ülkemizde de uygulanmasının sağlanmasına, geniş bant internet hizmetlerinin hanelere sunulmasına, karasal sayısal TV yayıncılık (DVBT) sistemlerinin geliştirilmesine, haberleşme sağlayıcıların kullandığı frekansların 7/24 olarak izlenmesine, ülke genelinde elektrik alan şiddeti ölçümleri gerçekleştirerek standartlara uygunluğunun denetlenmesine, siber güvenlik açıklıklarının kapatılmasına yönelik çalışmalarını da ayrıca yürütüyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar