Navlun ücreti ek protokolün içine sıkışmış

7 Kasım 2022

Güncelleme: 7 Kasım 2022

A
A

Hükümetin TPIC'ten alınacak yakıt için ödenmeyeceğini açıkladığı navlun ücretinin, Türkiye'den sağlanan yeni kaynağın içinde yer aldığı ortaya çıktı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Hükümetin, Türkiye'den aldığını açıkladığı ek kaynak ve Türkiye firması TPIC (Turkish Petroleum International Company) ile yapılan ihalesiz yakıt alım anlaşması Meclis Genel Kurulu'nda gündeme geldi.

Başbakan Ünal Üstel'in geçtiğimiz hafta Türkiye ile imzalandığını açıkladığı ek protokolün bazı detayları da netleşti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Üstel'in sözünü ettiği kaynağın toplam 2.5 milyar TL olduğunu açıkladı.

Üstel, söz konusu kaynağın gönderilen 1 milyar 97 milyon TL’lik kısmından bahsetmiş, kalan 1.3 milyar TL'lik katkının detaylarının ise bu hafta ülkeye geleceği duyurulan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte açıklanacağını bildirmişti.

Başbakan Üstel gelen kaynağın 900 milyon TL'sinin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (Kıb-Tek) borçları için gönderildiğini kaydetmişti.

3 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yakıt alımıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararında "Navlun ücreti ödenmeyecektir" detayı yer almıştı.

Ancak Kıb-Tek'in borçları için gönderildiği belirtilen 900 milyon TL'nin 200 milyon TL'sinin navlun (taşıma ücreti) ücreti olduğu ortaya çıktı.

Arıklı, 900 milyon TL'nin 600 milyon TL’sinin Kıb-Tek, 200 milyon TL’sinin navlun gideri, 100 milyon TL’sinin ise santrallerle ilgili olduğunu söyledi.

Bu duruma tepki gösteren CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “TPIC ile imzalanacak sözleşmede 'Navlun yoktur.' diye konuşuyorsunuz, navlun orada. 'Türkiye üstleniyor' başka bir şey, bu başka bir şey…” dedi.

Bakan Arıklı ise “Bunu bütçesinde göstermek zorunda...” yanıtını verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar