Muhalif kadın vekillerden Ünsal'ın görevden alınması için yeni çağrı: Neyi bekliyorsunuz?

21 Ocak 2023

Güncelleme: 23 Ocak 2023

A
A

CTP'li ve bağımsız kadın milletvekilleri, Din işleri Başkanı Ahmet Ünsal hakkında soruşturma açılmadığının açıklanması üzerine yaptıkları ortak açıklamada, Ünsal'ın görevden alınması için mücadelelerinin süreceğini bildirdi.

ZgotmplZ

Gazimağusa’daki kadınlara özel konferansta kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilerin odağına yerleşen Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın görevden alınması için çağrılar sürüyor.

Ünsal hakkında soruşturma açılmasıyla ilgili hükümetten yapılan farklı açıklamalar üzerine, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) mensubu ve bağımsız kadın milletvekilleri ortak bir açıklama yaparak, "Soruşturma yok, görevden alma yok, neyi bekliyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

CTP'li Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe, Fide Kürşat, Filiz Besim, Sıla Usar İncirli, Şifa Çolakoğlu ile bağımsız milletvekilleri Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers yaptıkları açıklamada, "Ahmet Ünsal’ın sözlerinin, Anayasa’nın koruduğu laiklik, temel hak ve özgürlüklerin korunması, din ve vicdan hürriyeti ilkelerini çok açık bir şekilde ihlal etmesinin kabul edilmezliği bir yana, hükümetin toplumun gözünün içine bakarak yalan söylemesi, soruşturma kararı almadan, alındığını söyleyerek topluma karşı yapmış olduğu saygısızlık devlet yönetme ciddiyetinden uzak, lakayt bir tavırdır." ifadelerine yer verdi.

Muhalefete mensup kadın vekiller,  Ahmet Ünsal'ın görevden alınması gerektiğini yineleyerek, yapılanlara karşı sessiz kalmayacaklarını ve mücadelelerinin süreceğini duyurdular.

Açıklama şöyle:

"Hatırlanacağı üzere, Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapan muhalefete mensup kadın vekiller olarak 12.01.2023 tarihinde bir açıklama yaparak, Din İşleri Başkanı olarak atanan Ahmet Ünsal’ın kadınlara yönelik sözlerini temel insan haklarına yapılan bir saldırı olarak nitelendirdiğimizi ve kadınların ekonomik, fiziksel, cinsel ve medeni haklarına yönelik ortaya konan bu ifadeleri kabul etmediğimizi belirterek kınamış, Ahmet Ünsal’ın kamu görevlisi olarak bulunduğu makamın gereklerine uygun davranması, Anayasa ve yasalarda korunan laiklik ve temel hak ve özgürlükler çerçevesinde görevini ifa etmesi gerektiğini belirtmiştik. 13.01.2023 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, Ahmet Ünsal’ın sarf ettiği sözler üzerine soruşturma başlatıldığını açıklamış, 16/01/2023 tarihli Cumhuriyet Meclisi oturumunda muhalefet vekillerinin soruşturma detaylarına ilişkin sorduğu sorular ve görevini yasalara uygun yapmayan Ahmet Ünsal’ın görevden alınması gerektiğine yönelik taleplere ilişkin hükümet adına söz alan Bakan Erhan Arıklı soruşturmanın başlatıldığını ifade etmişti.  Bugün yine kabine üyesi olan bir başka bakan hükümetin var olduğunu açıkladığı soruşturma kararının alınmadığını ortada bir soruşturmanın olmadığını belirterek kendi hükümet sözcüsünün meclis kürsüsünden söylediği sözleri yalanlamıştır.  Ahmet Ünsal’ın sözlerinin, Anayasa’nın koruduğu laiklik, temel hak ve özgürlüklerin korunması, din ve vicdan hürriyeti ilkelerini çok açık bir şekilde ihlal etmesinin kabul edilmezliği bir yana, hükümetin toplumun gözünün içine bakarak yalan söylemesi, soruşturma kararı almadan, alındığını söyleyerek topluma karşı yapmış olduğu saygısızlık devlet yönetme ciddiyetinden uzak, lakayt bir tavırdır. Her fırsatta Anayasayı ayaklar altına alan ve yasaları ihlal eden bu zihniyete karşı mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğimizi ifade ederken, Ahmet Ünsal'ın görevden alınması gerektiğini belirtir ve bu yapılanlara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız."

NE OLMUŞTU?

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İnternet gazetesi Bugün Kıbrıs konuyu gündeme taşırken, Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını şöyle yazmıştı:

“İnsanlar niye evlenir? Çoğalmak için. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Yani, ihtiyacı karşılanacak. Bazıları evleniyorlar, bir sene geçiyor, iki sene geçiyor, üç sene geçiyor çocuk yok. Niye yok? Kedimiz var. Olur mu ya? Evlenmenin sebebi çoğalmak. Elalemin kızı, elalemin oğlu sana neslin üresin diye helal kılınıyor. Keyif yapasınız diye değil.”

Din İşleri'nden yapılan açıklamada "tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunumunun" çarpıtıldığı ve başkanı suçlayıcı hale getirildiğini savunularak, dinî bilginin kişinin şahsî görüşü olmadığı kaydedilmişti.

Ünsal da, YeniDüzen'e yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "söylemediğini" savunmuştu.

Bunun üzerine Bugün Kıbrıs, konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı.

13 Ocak'ta toplanan Bakanlar Kurulu, Ünsal hakkında soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Ülkede örgütlü bazı siyasi parti, sendika ve dernek, 16 Ocak'ta Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın açıklamalarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenlemişti.

Kıbrıs Anneleri Sivil İnisiyatifi adlı oluşum ise 19 Ocak'ta yaptığı açıklamayla Ahmet Ünsal’a destek vermiş, Ünsal'ın konuşmasının bağlamından koparıldığı ve İslam'a ve Allah'a hakarete uzanan bir sürece dönüştürüldüğünü savunmuştu.

Konu 16 Ocak'ta Meclis gündemine de taşınmış, muhalefet milletvekillerince Ünsal’ın görevden alınması talep edilmişti. Hükümet adına görüş bildiren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Ünsal'ın konuşmasını "ifade özgürlüğü" olarak nitelemişti. Arıklı bununla birlikte Ünsal hakkında soruşturma başlatıldığını da reddetmemişti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise 20 Ocak'ta katıldığı bir programda, Ahmet Ünsal hakkında soruşturma başlatılmasına yönelik herhangi bir adımın atılmadığını açıklamıştı.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar