Muhalefet öncülüğünde "Külliyeye Hayır Platformu" kuruldu

2 Kasım 2022

Güncelleme: 2 Kasım 2022

A
A

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, inşası devam eden KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi'ne karşı “hayır platformu” oluşturdu.  Örgütler, yarın sabah saat 10.00’da basın açıklaması yapacak.

ZgotmplZ
Bazı siyasi parti üyeleri 19 Eylül tarihinde KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi'nin yapılacağı alana giderek, protesto gösterisi gerçekleştirmişti.

 Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, inşası devam eden KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi'ne karşı “hayır platformu” oluşturdu.  

“Külliye” olarak nitelendirilen yapıya karşı ortak mücadele yürütülmesi çerçevesinde bir süredir görüşmeler yapan CTP, TDP-TKP, SOL Hareket, Bağımsızlık Yolu, YKP, BKP, KTOEÖS, KTÖS, KTAMS, DEV-İŞ, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Baraka Kültür Merkezi, Kıbrıs Türk Barış Derneği Ve Mağusa İnisiyatifi, “Külliyeye Hayır Platformu” çatısı altında bir araya geldi.

Sol Hareket Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, örgütler, yarın sabah saat 10.00’da KTAMS 50. Yıl Salonunda düzenleyecekleri ortak basın toplantısı ile platformun kuruluşunu, ortak çağrı metnini ve eylem takvimini kamuoyu ile paylaşacak.

ERDOĞAN MÜJDELEMİŞTİ

19-20 Temmuz 2021 tarihinde Ada'yı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Temmuz'da Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu'na katılmış, günler öncesinde duyurduğu müjdenin; içinde Cumhurbaşkanlığı binası, Meclis binası ve millet bahçesinin de yer alacağı "Cumhurbaşkanlığı Sarayı Projesi” olduğunu açıklamıştı.

Kamuoyunda "külliye" olarak bilinen proje, 2021 Mart ayı başında imzalanan Türkiye-KKTC Mali İşbirliği Antlaşması Eylem Planı’nda yer almış ve o anlaşmada Cumhurbaşkanlığı için yeni bir Cumhurbaşkanlığı binası yapılacağı ortaya çıkmıştı.

ARAZİ KTBK'DEN ALINDI

Proje için Metehan bölgesinde kalan (Aydemet-Ortaköy) Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'ne ait arazi, 2021 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığının kontrol ve yönetimine verilmişti.

MALİ PROTOKOLE GÖRE TAHSİS BEDELİ 620 MİLYON TL

İki ülke arasındaki 2022 İktidasi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nda proje için Türkiye Cumhuriyeti, 620 milyon TL kaynak ayırmıştı.

İHALE 2.497 MİLYAR TL’YE VERİLDİ

Proje, 7 Temmuz'da açık ihale yerine pazarlık yöntemi ile Türkiye'de Siyahkalem Mühendislik İnşaat isimli firmaya verildi.

Türkiye Kamu İhale Kurumu'na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu sayfasından 10 Ağustos'ta sonucu duyurulan ihalenin bedeli ise 2 milyar 497 milyon TL oldu.

25 Temmuz 2022 başlangıç tarihi olan projenin bitiş tarihi ise 6 Aralık 2023 olarak ihale sözleşmesinde yer aldı.

PROJE YERLİ FİRMALARLA BAŞLADI

İhalenin sahibi Ankaralı firmanın projeyi yerli firmalara taşere ettiği bildirildi.

YeniDüzen'e konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  Siyahkalem şirketin, külliye inşaat işlerinin yüzde 80’ini, Kıbrıslı Türk müteahhitlere vereceği yönünde taahhütte bulunduğunu ifade etti.

Bugün Kıbrıs, arazi temizliğini Girne merkezli bir firmanın aldığını, projenin geri kalanını ise Tüfekçi LTD.'nin yapacağını yazdı.

Gazeteye konuşan Tüfekçi LTD. Direktörü Hüseyin Tüfekçi, inşaatın haftaya başlayacağını belirtti. Öncelikle 3 katlı, "U" şeklindeki Meclis binasının yapılacağını aktaran Tüfekçi, ilk etapta 200 işçinin çalışacağını, 6 ayda binanın karkasının bitirileceğini söyledi. Tüfekçi, “Az ağaç kesildi, Millet Bahçesi de yapacağız, proje çok güzel. Lefkoşalının yürüyebileceği bir bahçesi olacak.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar