Müftüzade'den kazı alanlarıyla ile ilgili yalanlama: Asker ne zaman istesek izin verdi

30 Aralık 2022

A
A

Müftüzade, bugüne kadar talep edilen kazı alanlarından hiçbirine izin verilmeme gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyerek, bugüne kadar komitenin yapmak istediği her nokta için askerden izin verildiğini kaydetti.

ZgotmplZ
Kayıp Şahıslar Komitesi, 1963-1974 yıllarında kayıp olarak listelenen şahısların cenazelerinin gömü yerlerinden çıkarılması, kimlik tespitinin yapılması ve yakınlarına iade edilmesi çalışmalarını yürütüyor.
KŞH

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade, 2023 yılı için askerden kazı alanlarıyla ilgili henüz bir taleplerinin olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Hakkı Müftüzade, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 2023 yılı askeri bölge kazıları için talep edilen izinlerine askerin henüz yanıt vermediğiyle alakalı yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Her yıl 10 askeri bölgede kazıların yapıldığını, ancak 2023 yılı için henüz üç üyeli Kayıp Şahıslar Komitesi’nden askere herhangi bir talebin gitmediğini ifade eden Müftüzade, hatta 2022 yılı için onaylanmış kazı bölgelerindeki çalışmaların da sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti.

2006 yılından beridir askerle iş birliği içinde çalıştıklarını ifade eden Müftüzade, bugüne kadar talep edilen kazı alanlarından hiçbirine izin verilmeme gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyerek, bugüne kadar komitenin yapmak istediği her nokta için askerden izin verildiğini kaydetti.

Müftüzade, bu konuda kimsenin bir şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ (KŞK) HAKKINDA

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmaları kuzeyde 8 takım ve güneyde 2 takım olarak sürdürülüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1 Aralık itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1192'sine ulaşıldı. 810 kişinin akıbeti ise belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1192 kişiden 1028'i kimliklendirildi. 164'ünün henüz kimlikleri belirlenemedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar