Meclis'te uzun gün: Hangi bütçeler ve tasarılar onaylandı, kim/ne dedi?

22 Mayıs 2023

Güncelleme: 22 Mayıs 2023

A
A

İki haftadır yasama ve denetim görevini tek güne sığdıran Cumhuriyet Meclisi'nde bugün bazı kurumların bütçeleri onaylandı, tasarılar yasalaştı, güncel konuşmalar yapıldı.

ZgotmplZ Meclis Arşiv

Haber Merkezi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama ve denetim göreviyle bugün toplandı.

TÜRKPA HEYETİ İLE İLGİLİ KARAR

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA)  toplantılarına gözlemci üye olarak katılacak heyetle ilgili kararı oylandı. Karar, oy birliğiyle kabul edildi.

Karara göre, TÜRKPA toplantılarında, Cumhuriyet Meclisi’ni her daim Cumhuriyet Meclisi Başkanı’nın, Meclis Başkanı’nın katılmaması halinde ise Meclis Başkan Yardımcısı’nın başkanlığında Meclis’te grubu bulunan her partiden birer üye temsil edecek. Harcamalar, Cumhuriyet Meclisi bütçesi yurt dışı görev yollukları kaleminden karşılanacak.

ERHÜRMAN'DAN EKONOMİ VE NÜFUS POLİTİKASI İLE İLGİLİ KONUŞMA

Genel Kurul’da 62'nci madde tahtında söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ekonomi ve ülkedeki nüfus yapısıyla ilgili yaptığı konuşmada, "Temel sorun hesapsız, kitapsız nüfus alıyor olmamızdır." dedi.

CTP’nin önerilerinin stabil para birimine endeksli muhasebe sistemine geçilmesi, 5 yıllık uzun vadeli, sosyal, ekonomik, kültürel kalkınma planının Meclis’ten geçirilmesi olduğunu kaydeden. Erhürman, bu planın vatandaşlık ve nüfus politikasını içereceğini söyledi.

Tufan Erhürman, Türkiye ile protokol imzalanacaksa bu plan baz alınarak imzalanacağını, geçiş döneminde Türk Lirası’ndaki değer kaybı ihtimallerinin hesaplanacağını söyleyerek, “Aksi takdirde bu ülkeyi 10 yıl sonra ne siz tanıyabilecekseniz ne de biz tanıyabileceğiz. Memlekette güvenlik sorunu baş sorunlardan biri haline geldi. Hangi memlekette? Güvenliğin esas itibarıyla bir ürün olduğu bir memlekette… Plansız, programsız yönetimsiz şekilde bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…” dedi.

ÖZTÜRKLER'DEN YANIT KONUŞMASI

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, güvenlik ve huzur konusundaki kaygıları herkesin hissettiğini ve kendilerinin de bu konuda hassas davrandıklarını kaydetti.

E-vize otomasyon konusunda ihaleye çıkıldığını, temmuz ayı gibi bir pilot bölgeyle bu uygulamanın hayata geçeceğine inandığını belirten Öztürkler, nüfus politikasının önemli olduğunu, bir yıldan uzun süredir bakanlık yaptığını 3'üncü ülke vatandaşlarını beyaz kimliğe yönlendirildiklerini ancak evlilik yoluyla hak kazananları vatandaş yaptıklarını kaydetti.

Öztürkler, çalışma izinli veya başka yasal uygulamalarla ülkeye gelenlerin vatandaşlıklarını engellemenin hukuksal olarak mümkün olmadığını söyledi.

BTHK 2023 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI ONAYLANDI

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra "Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” onaylandı.

Tasarı  26 kabul, 7 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Tasarıya ilişkin söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, internet altyapısının 3'üncü dünya ülkeleriyle kıyaslanacak seviyede olduğunu, dünyada yaygınlık kazanan çevrim içi çalışma yürütmeye karar veren kesimlerin ve turizm amaçlı gelenlerin de internetteki yetersizlikten etkilendiğini söyledi. Bankacılık ve finans sektöründe de dijital dönüşümün yakalanamadığını belirten Toros, teknolojinin ve bu alandaki gelişmelerin ne kadarının takip edildiğini sorguladı. Toros, teknoparkların devlet desteğiyle çok başarılı olabileceğini de belirtti.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, 118 milyon civarında bütçe ayrılan BTHK'nın en önemli başlıklarından birinin yeni yatırımların teşvik edilmesi olduğunu hatırlattı. Fiberoptik altyapının ülkeye kazandırılmasının ne kadar zaruri olduğuna da işaret eden Şahiner, “Ülkeye yatırım istiyorsak fiberoptik yatırım şart.” dedi.

Konuşmacıları yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yılların ihmalinin internetin bugünkü sıkıntılarına sebep olduğunu belirterek, yıl sonuna kadar 4.5 G’nin hizmet verir hale geleceğini ifade etti. Erhan Arıklı, internet altyapısı için fiber kablolarının evlere ulaşması gerektiğini ve bunun ihaleye çıkmasını yıl sonuna kadar tamamlamayı arzuladıklarını ve bunun için planladıkları yatırım çalışmalarını anlattı. Arıklı, Aselsan’la hız tesbit kameraları için gerekli çalışmaları yaptıklarını internetle birlikte bunun da tamamlanacağını söyledi.

MECLİS, GENEL TARIM SİGORTASI FONU 2023 BÜTÇESİNİ ONAYLADI

Cumhuriyet Meclisi, daha sonra Genel Tarım Sigortası Fonu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı kabul etti.

Tasarı, 26 kabul, 7 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali, tasarı üzerine söz alarak, Toprak Ürünleri Kurumu’nun 3 yıldır Genel Tarım Sigortası Fonu’na aktarması gereken kaynağı aktarmadığını, kurumun bütçelerinin Meclis’ten geçirilmediğini, kurumun çok kötü bir şekilde yönetildiğini söyledi, eleştirilerde bulundu.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, artan girdi maliyetleriyle fonun hayati bir görev üstlendiğini ifade ederek, tarım sektörü piyasasında yaşanan sıkıntılara işaret etti, üreticilerin üretimden koptuğunu söyledi. Şahiner, sigortanın tarım sektörü için büyük önem taşıdığını ifade ederek, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden ötürü fon kapsamına alınan ürünlerin genişletilmesi gerektiğini anlattı.

UBP Milletvekili Hüseyin Çavuş, Genel Tarım Sigortası'nın gıda güvenliğini de sigortaladığını ve güneyin yüzde 30’unun da bu fondan doyduğunu kaydetti.

Eleştirileri yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, önceden kuraklık desteği verilene ürün kaybı verilmezken şimdi ikisinin de ödendiğini hatırlatarak oradaki her kuruşun üreticinin kendi kaynağından ödendiğini hatırlattı. 190 milyonun Maliye'den alınacağının doğru olduğunu, örtü altı ve örtü üstü konularında da fona dahil edilmesi istenen ürünlerle ilgili çalışma yaptıklarını ancak kaynak yaratmadan bu şemsiyenin genişletilmesinin zor olduğunu söyledi. Oğuz, şu an çiftçinin yüzünü güldürecek bir durum olmadığını, kuraklık tespitinin geçmişte nasılsa bugün de aynı yöntemle yapıldığını ve üreticilerin desteklenmesine devam edileceğini kaydetti.

MECLİS'TE İKİ BÜTÇE DAHA ONAYLANDI

Meclis Genel Kurul’unda “Kişisel Verileri Koruma Kurulu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı" ile “Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” kabul edildi.

“Kişisel Verileri Koruma Kurulu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı" 32 kabul oyuyla oy birliğiyle, "Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı" da 26 kabule karşı 5 ret oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla İlgili söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, bu kurumun herkese aynı mesafede durarak yayın yapmasının öngörüldüğünü hatırlatarak, medyanın tekelleşme noktasına gittiğini savundu. Özel kanalların Türksat’a ödeme yapmasının neredeyse imkansız hale geldiğini hatırlatarak buna bir çözüm bulunmasının zorunlu olduğunu belirten Şahiner, bu tutarın devlet için çok yüksek bir rakam olmamasına rağmen özel kurumlar için zor olduğunu söyledi. BRTK’nın kadrosundaki 370 personelin 50’sinin kadrolu olduğunu hatırlatan Şahiner, bu nedenle kurumun istenilen verimi sağlamasının imkansız olduğunu belirtti.

DİĞER YASA TASARISI VE ÖNERİLERİ 

Meclis Genel Kurulu’nda ayrıca Dernekler (Değişiklik) Yasa Önerisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi tarafından geri çekilirken, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı da oy birliğiyle kabul edildi.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi'nin gündeminde olan Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyeliği Seçimi ise ertelendi.

GÜNCEL KONUŞMALAR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer verildi. 

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, “okul öncesi eğitim kurumlarının sorunları” konulu güncel konuşmasında, okul öncesi eğitimde güvenin büyük önem taşıdığını, kreşlerin büyük önem taşıdığını, bu çerçevede yasal düzenleme ve denetimin büyük önem taşıdığını söyledi. Kürşat, kreşlerle ilgili yasal mevzuatın, değişen yaşam şartları göz önünde bulundurulduğunda yetersiz kaldığına işaret etti, denetimin de bu yüzden tam olarak yeterli şekilde yapılamadığını kaydetti. Kreş açmak isteyen girişimcilerin yaşadığı sıkıntılara işaret eden Kürşat, hükümetin bu konuda gereken düzenlemeyi yapmasını ve kağıt işlerinin azaltılıp, süreci hızlandırmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, Kürşat’a teşekkür ederek, 0-3 yaş aralığı eğitimin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olduğunu, hassasiyetini aktaracağını kaydetti, ancak 5 yaş ve üzeri eğitimde iyi noktada olduklarını kaydetti. Çavuşoğlu, okul öncesi eğitimde öğretmen eksikliği bulunmadığını ifade ederek, devletin çocuklara gereken önemi verdiğini, öğretmen eksikliği olmadığını, özel kreşlerin de okul öncesi öğretmenleri aldığını bildiklerini söyledi. Hizmet içi kurslara verdikleri öneme işaret eden Çavuşoğlu, “Ülkenin geleceği eğitimdedir, bakanlık olarak ülkenin eğitim seviyesini yükseltmek birinci hedefimizdir, çabalarımız devam ediyor” dedi.

BİR SONRAKİ BİRLEŞİM 29 MAYIS'TA

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, güncel konuşmaların tamamlanmasıyla bir sonraki birleşimin 29 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yasama öncelikli olmak üzere denetim ile birlikte yapılacağını söyledi ve oturumu kapattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar