Meclis'te gündem Ünsal: Arıklı "Fikir özgürlüğü" dedi, Erhürman tepki gösterdi

16 Ocak 2023

Güncelleme: 16 Ocak 2023

A
A

Meclisi Genel Kurulu'nda, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal'ın sözleri tartışıldı. Erhürman, hukukun sınırlarını aşan kişilerin görevden alınması gerektiğini söylerken, Arıklı ise "Ünsal'ın konuşması fikir özgürlüğü içinde değerlendirilmeli." dedi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal'ın tartışma yaratan sözleri tartışıldı.

Meclis Başkanı Zorlu Töre sık sık milletvekillerini hep bir ağızdan konuşmamaları için uyardı.

İNCİRLİ: DERHAL GÖREVDEN ALINMALI
Sıla Usar İncirli

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın bir konferansta yaptığı konuşmaları işaret ederek, “Bu konuşma bütün Kıbrıslı Türkleri en derinden rahatsız etmiştir. Kadınların temel insan haklarına ve demokrasiye saldırıdır." dedi.

Sıla Usar İncirli, soruşturma açılacağının söylendiğini ancak yapılması gerekenin Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın derhal görevden alınması olduğunu söyledi.

İncirli, Kıbrıslı Türklerin çağdaş, laik, demokratik bir düzende yaşamak istediklerini belirtti.

ÜNSAL'I SAVUNAN ARIKLI: VİCDANİ İLE BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM

Hükümet adına soru ve eleştirilere yanıt vermek için kürsüye çıkan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Din İşleri Daire Başkanı'nın sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu. Arıklı, “İnşallah hoca bu tip maksadını aşan sözler sarf etmez.” dedi.

Erhan Arıklı

İslam’ın kadınları birçok konuda erkekten daha üstün kıldığını dile getiren Arıklı, zaman içinde uydurma hadislerle bu hakların gasp edildiğini, kadına Kur'an'ın verdiği hakları aynen iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Erhan Arıklı, Ünsal'ın sözlerinde dayatma zorlama olmadığını, bir fikir ortaya atıldığını, bunun o çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Ahmet Ünsal’ın fikirlerini kendi şahsi düşüncesi olarak aktarmadığını, bir takım “uydurma hadislerden yola çıkarak bu tip şeylerin ortaya atılabildiğini” söyleyen Arıklı, baskı ve dayatmanın değil; nasihatin söz konusu olduğunu, Ünsal’ın düşüncesini aktardığını belirtti.

Bakan Arıklı, “Bir ilahiyatçı olarak Ahmet Ünsal’ı vicdani ile baş başa bırakıyorum.” dedi.

ERHÜRMAN: HERKES VİCDANIYLA BAŞ BAŞA KALACAKSA SİZE NİYE GEREK VAR?

Meclis'te daha sonra CTP Genel Başkanı Tuhan Erhürman, usulle ilgili söz aldı. Erhürman, eleştirilere hükümet adına Arıklı’nın söz alarak cevap verdiğine işaret ederek Başbakan ve Başbakan Yardımcısı'nın konuşmamasını eleştirdi.

Tufan Erhürman

Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu olmasına rağmen Arıklı’nın her konuda bilgi paylaştığını belirten Erhürman, Arıklı’nın kişisel görüşlerini merak etmediklerini, yaşanan olayla ilgili hükümet adına verilen cevabın "vicdanla baş başa bırakmakla" bittiğini belirtti.

“Bu kişi uydurma hadislere dayanarak mı açıklama yapıyor?' diye Arıklı’ya soruyorum, cevabı 'Evet' oluyor. Bu kişi bu işi icra etmeye devam ediyor?” diyen Erhürman, “Bu durumda yapılması gereken vicdanla baş başa bırakmak mı, herkes vicdanıyla baş başa kalacaksa size niye gerek var? Devlete, hükümete gerek yok o zaman. Burası vicdan muhasebesi yapılacak yer değil.” dedi.

Erhürman, ortada soruşturulacak bir durum olmadığını, neyin soruşturulacağını sordu.

Uydurma hadislerle konuşan Din İşleri Başkanı'yla ilgili tespitin yapıldığını, tespitin gereğinin görevden alınma olduğunu dile getiren Erhürman, bunun yapılması gerektiğini ifade etti.

ARIKLI: FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ

Yeniden söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yüce kitapta yer alan kadın haklarının, erkek hegemonyal bir sistem içinde kadınların elinden almaya çalışan bir kesim bulunduğunu, hadislerle bu hakların ellerinden alınmaya çalışıldığını söyledi.

Ahmet Ünsal’ın o hadis kitaplarından bu görüşleri aktardığını dile getirdiğini belirten Arıklı, kendi düşüncesini anlattığını, laik devletin din işlerine karışamayacağını, devletin bir hocaya "sen bunu anlatamazsın." diyemeyeceğini kaydetti.

Arıklı, konuşmanın fikir özgürlüğü içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

ERHÜRMAN: HUKUKUN KOYDUĞU SINIRLARI AŞAN KİŞİLER GÖREVDEN ALINMALI

Tekrar kürsüye gelen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise yapılan konuşmalarda “sapla samanın karıştırıldığını” söyleyerek, Anayasa ve genel ilkelere karşı konuşmalar yapıldığını ifade etti.

Erhürman, Din İşleri Başkanı'nı hükümetin atadığını, kamu hizmeti yaptığını hatırlattı.

Devlet görevlisinin düşünce özgürlüğü kapsamında “aklına her geleni söyleyemeyeceğini” kaydeden Erhürman, hukukun koyduğu sınırları aşan kişilerin görevden alınması gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İnternet gazetesi Bugün Kıbrıs konuyu gündeme taşırken, Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını şöyle yazmıştı:

“İnsanlar niye evlenir? Çoğalmak için. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Yani, ihtiyacı karşılanacak. Bazıları evleniyorlar, bir sene geçiyor, iki sene geçiyor, üç sene geçiyor çocuk yok. Niye yok? Kedimiz var. Olur mu ya? Evlenmenin sebebi çoğalmak. Elalemin kızı, elalemin oğlu sana neslin üresin diye helal kılınıyor. Keyif yapasınız diye değil.”

Din İşleri'nden yapılan açıklamada "tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunumunun" çarpıtıldığı ve başkanı suçlayıcı hale getirildiğini savunularak, dinî bilginin kişinin şahsî görüşü olmadığı kaydedilmişti.

Ünsal da, YeniDüzen'e yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "söylemediğini" savunmuştu.

Bunun üzerine Bugün Kıbrıs, konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar