Koyun ve keçilerin aşılaması tamamlandı, başka bir ağılda vakaya rastlanmadı

8 Haziran 2023

A
A

Çiçek hastalığına karşı koyun ve keçilerin aşılanması tamamlanırken, 3 bölgede alınan karantina kararı gereği, hayvan giriş çıkışı yasağı temmuz sonuna kadar devam edecek.

ZgotmplZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, küçükbaş hayvanlarda görülen koyun-keçi çiçek hastalığına yönelik aşılamanın tamamlandığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasına göre, Oğuz, çiçek hastalığı ilk görülen 3 ağıl haricinde başka bir ağılda vakaya rastlanmadığını belirtti.

Koyun keçi çiçek hastalığı, koyun ve keçilere özel koltuk ve kuyruk altı derisinde küçük çiçek lezyonlarının oluşması ile karakterize bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Oğuz, 27 Mayıs tarihinde Gazimağusa, Tuzla ve Güvercinlik köylerini kapsayan bölgelerin karantina altına alındığını ve 27 Temmuz tarihine kadar 3 bölgede hayvan giriş çıkışı yasağının devam edeceğini ifade etti.

Çiçek hastalığı ile ilgili süreci hayvancılık komitesinin yakından takip ettiğini ve komite tarafından alınan kararların uygulamasında hassasiyet  gösterildiğini kaydeden Oğuz, hayvanların etinin ve sütünün tüketilmesinde sağlık açısından herhangi bir sakınca bulunmadığını söyledi.

Gazimağusa, Güvercinlik ve Tuzla bölgelerinde bulunan 240 işletmede, toplam 17 bin 59 küçükbaş aşılandı.


Gazimağusa bölgesinde 26 Mayıs Cuma akşamı iki hayvan işletmesinde küçükbaş hayvanlarda koyun keçi çiçek hastalığı tespit edilmiş, 27 Mayıs Cumartesi günü Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Hayvancılık Komitesi toplanarak Gazimağusa ile Tuzla ve Güvercinlik köylerini kapsayan bölgelerin 2 ay süresince karantina altına alınmasına karar vermişti.

Karantina kapsamında bu bölgelerde hayvan hareketleri durdurulurken, iki işletmede tespit edilen 6 küçükbaş hayvan uyutularak itlaf edilip gömülmüştü.. Mandıralarda ise dezenfekte işlemleri başlatılmıştı. 

29 Mayıs'ta Türkiye’den 20 bin aşı getirilerek, 30 Mayıs itibarıyla hayvanların aşılanma işlemlerine başlanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar