KKTC'de bir ilk: Yaşlı Hakları Çalıştayı

12 Ocak 2023

A
A

KKTC’de ilk kez Yaşlı Hakları Çalıştayı düzenleniyor. 92 katılımcının yer aldığı çalıştay iki gün sürecek.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde düzenlenen Yaşlı Hakları Çalıştayı, Gazimağusa'da Salamis Bay Conti Resort Hotel’de başladı.

KKTC’de bu alanda ilk kez düzenlenen çalıştaya, Sibel Tatar geçirdiği gribal enfeksiyon nedeniyle katılamazken, gönderdiği mesaj okundu.

Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından, çalıştaya sponsorluk ve katkıları nedeniyle, Salamis Bay Conti Resort Hotel Genel  Müdürü Süleyman Kansu, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Erdal Özcenk ile DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen’e plaket verildi.

Erdal Özcenk'e plaketini Cumhurbaşkanı Ersin Tatar verdi.

92 katılımcının yer aldığı çalıştay iki gün sürecek.

KONUŞMALAR... HEDEFLER...

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, sağlık ve teknolojik imkanların gelişmesiyle yaşamın uzadığını ve dolayısıyla yaşlı nüfusun arttığını belirterek, ülke nüfusunun yüzde 10-13 rakamına denk gelen 45 bin civarında yaşlı nüfus bulunduğunu söyledi.

Sosyal Sigorta maaşlarında son zamanlarda ciddi artışlar görüldüğünü kaydeden Tatar, Sosyal Sigortalar’dan on binlerce insanın maaş aldığını, çalışanın aldığı hayat pahalılığı artışını emeklinin de almak durumunda olduğunu, emekliyi  bu açıdan korumak gerektiğini söyledi. 40-45 yıl çalışan ve 60-65 yaşında emekli olan bir insana devletin ömrünün sonuna kadar bakmak durumunda olduğunu belirten Tatar, “İşte bu değerlerle KKTC’yi yaşatmak bize yakışandır.” dedi.

Tatar çalıştayda; yaşlıların huzurevi, bakımevi ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bakanlıklar ve yerel yönetimlerin hizmetlerinin bir arada değerlendirilip en uyumlu, etkin ve verimli şekilde  kullanılması konusunda ciddi fikirlerin ortaya çıkacağını inandığını söyledi.

Yaşlı Hakları Çalıştayı, Gazimağusa'da Salamis Bay Conti Resort Hotel’de başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, yaşam süresi uzadıkça yaşlı nüfusun arttığını, bu nedenle yaşlılara sunulan hizmet kapasitesinin nüfus artışına bağlı olacak şekilde artması ve günün ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çalıştayın bir yol haritası çıkaracağını söyleyen Taçoy, “Ülkenin daha iyiye nasıl gideceğini, sosyal devlet  ilkelerini ortaya çıkaracak” ifadelerini kullandı.

DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen de, yaşlı haklarında yetersizlik olduğunun altını çizdi, ülkede 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yüzde 9.8’ini oluşturduğunu, kadınlarda ortalama ömrün 83.1, erkeklerde ise 79 yıl olduğunu kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar