"KIB-TEK'in AKSA'dan elektrik almasına ihtiyacı yoktur"

5 Mart 2023

Güncelleme: 6 Mart 2023

A
A

CTP Genel Sekreteri Akansoy, "KIB-TEK’in AKSA'dan elektrik almasına ihtiyacı yoktur. KIB-TEK’in AKSA’ya ödeyeceği iki yıllık fazladan kira bedeli ile bu santraller KIB-TEK bünyesine katılabilir. Hükümet yetkilileri de bunu çok iyi bilmektedir" dedi.

ZgotmplZ

1 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine sunulan Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı, tepkilere neden olmuştu.

Tasarı ile "su ve elektrik temini ile ilgili büyük projeler için toplam süresi 20 (yirmi) yıla kadar doğrudan alım" öngörülüyor.

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy AKSA ile ilgili olarak açıklama yaptı. 

Akansoy, "Halka hizmet iddiasıyla, MİK üzerinden şeffaflık, hakkaniyet, rekabetin sağlanması, kamu yararı ve menfaati ilkelerini berhava eden atanmış UBP-DP-YDP Hükümeti, Kamu İhale Yasası'nda yapılan değişiklik ile doğrudan alım maddesinin kapsamını genişleterek adrese teslim ihalelere kapı aralıyor, şaibeli yöntemlerini  yasallaştırmaya çalışıyor" dedi.

Akansoy, "İhale yasasındaki değişiklik, AKSA’ya özel bir değişiklik çabasıdır. KIBTEK, AKSA’ya 2 yılda ödediği fazladan para ile AKSA’nın ülkedeki kurulu santrallerinin tamamını satın alabilecekken, 15 yıllık bir sözleşme ile KIB-TEK fazladan yüz milyonlarca dolarlık zarara uğratılmıştır. Bu saatten sonra AKSA ile tekrardan masaya oturmaya çalışmak, uzun süreli alım garantili bir sözleşme yapmak, bu halkın boğazından çalıp ilgili şirketin kasasına koymaktan başka bir şey değildir. Toplum menfaatleri bahanesiyle, önce kendi menfaatlerini düşünenler, insanlarımızı fakirleştirirken birilerini zengin edip buralardan nemalanmaya niyet edenler Kıbrıs Türk halkına kötülüğün en büyüğünü yapmaktadır" diye konuştu.

AKANSOY'DAN SERT TEPKİ

Akansoy sözlerine şöyle devam etti: "Hükümet yetkilileri arasında bu yasa tasarısını Meclis'e kadar getirtme cüretini gösterenler; bilmelidirler ki, bu halkın temsilcileri değil, bir şirketin temsilcileridirler. Kıbrıs Türk halkı hiç birine birkaç şirketi zengin etsin ve bu halkı soysun diye oy vermemiştir. KIB-TEK’in AKSA'dan elektrik almasına ihtiyacı yoktur. KIB-TEK’in AKSA’ya ödeyeceği iki yıllık fazladan kira bedeli ile bu santraller KIB-TEK bünyesine katılabilir. Hükümet yetkilileri de bunu çok iyi bilmektedir.  Çok açıktır ki hükümet, ekonomik olarak içinden geçtiğimiz bu zor dönemde, vatandaşının   alım gücünü arttırmayı değil doğrudan alım yöntemi ile AKSA'yı zengin etmeyi kendine görev edinmiştir. Tüm çabasını ve özverisini de zaman kaybetmeden bu yönde harcamaktadır."

"İZİN VERMEYECEĞİZ"

Hükümetin şaibeli işlere imza attığını iddia eden Akansoy, "Olağanüstü koşullardan geçtiğimiz böylesi kritik bir dönemde, UBP-DP-YDP Hükümeti’nin şaibeli işlere imza atmak, daha rahat vurgun yapmak, belli başlı yabancı sermayeyi daha da fazla zengin edebilmek amacıyla yasa değişiklikleri yapması,  kendinden  geçtiğini ve meşruiyetini yitirdiğini bir kez daha ispatlamıştır. Bu yapılmaya çalışılanlar ne iş bilmezlikten ne de cahillikten kaynaklanmaktadır; bu art niyetli ve organize bir çetenin vurgun planıdır. Cumhuriyetçi Türk Partisi olarak adrese teslim ihalelerinize, peşkeşlerinize geçit vermeyeceğiz." dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar