İki yıl sonra ortak 1 Mayıs etkinliği düzenlenecek

25 Nisan 2022

Güncelleme: 25 Nisan 2022

A
A

İki ülkede örgütlü sendikalar 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı iki yılın ardından ortak kutlamaya hazırlanıyor.

ZgotmplZ

Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta Dünya Sendikalar Federasyonu’na üye sendikalar 1 Mayıs’ta ortak etkinlik düzenliyor.

Etkinlik kapsamında, 1 Mayıs Pazar günü saat 09.30’da Kuğulu Park’ta toplanarak Sarayönü meydanına yürüyüş düzenlenecek.

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Koral Aşam’ın 1 Mayıs konuşmasının ardından kortejlerle ara bölgeye gidilecek. 

DEV-İŞ ve PEO’nun (Rum İşçi Sendikaları Federasyonu) 1 Mayıs ortak deklarasyonu iki dilde okunacak, iki toplumlu koro konser verecek.

“Savaşlara karşı barış ve sosyal adaleti yükseltmek için haydi 1 Mayıs’a” denilen yazılı açıklamada, kuzeydeki tertip komitesi sendikalar “DEV-İŞ KTAMS KTÖS KTOEÖS BES KOOP-SEN DAÜ-SEN” şeklinde duyuruldu.

Pandemi sebebiyle 2 yıldır etkinlik düzenlenmiyordu.

1 MAYIS NASIL BAŞLADI, NEDEN KUTLANIYOR?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak biliniyor. KKTC’de olduğu gibi dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul ediliyor.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktı. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentuck) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, "Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu" şeklinde yorumlandı.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar