Hür-İş'ten işverene ve devlete: Asgari ücretliyi tabuta sokmayın

22 Temmuz 2022

Güncelleme: 22 Temmuz 2022

A
A

Hür-İş, Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısı öncesinde bakanlık önünde "tabutlu" eylem yaptı. Hür-İş Başkanı Serdaroğlu, toplantıdan hayat pahalılığı oranının altında bir artış kararı çıkmasının asgari ücretlinin ölüm ilanı olacağını belirtti.

ZgotmplZ Hür-Iş Federasyonu / Facebook

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde destek eylemi yaptı.

Asgari ücretlinin, hayat pahalılığı oranı altındaki artışla ölüme terk edildiğini savunan sendikalar, beraberlerinde bakanlık önüne temsili bir tabut getirdi.

Hür-İş temsilcileri bakanlık önüne sırtlarında temsili bir tabut getirdi.

Asgari Ücret Saptama  Komisyonu’nda işçi tarafını temsil eden Hür-İş’e bağlı sendikaların temsilcilerinin yer aldığı eyleme KTAMS, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS, Koop-Sen, Dev-İş ile “Halk Cephesi Grubu” temsilcileri de katıldı. 

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, toplantıdan hayat pahalılığı oranının altında bir artış kararı çıkması hâlinde asgari ücretlinin ölümünün ilanı olacağını ve tabutunun Başbakanlık önüne bırakılacağını söyledi.

Hükümetin yaptığı hataların bedelini asgari ücretliye ödetmeye çalıştığını belirten Serdaroğlu, tüketicinin alım gücünün idame ettirebilmesi için Anayasa'daki hayat pahalılığı ödeneğinin maaşlara yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu eylemde bir açıklama yaptı.

Serdaroğlu’nun ardından söz alan KTAMS Başkanı Güven Bengihan da, Hür-İş’e destek vermek ve asgari ücret masasına gerekli mesajı vermek için orada olduklarını kaydetti. Asgari ücretliye yüzde 41 artış verilmesini “vicdansızlık” olarak niteleyen Bengihan, HP oranının asgari ücretliye de verilmesini talep etti ve bunun insani bir olay olduğunu belirtti.

Eyleme katılanlar ellerinde, "Özel sektör çalışanları insan değil mi? Sendika istiyoruz", "Asgari ücretliye bedel ödemekten vazgeç", "Aç bırak itaat etsin, cahil bırak biat etsin" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Eylem sırasında özel sektör çalışanları dövizler taşıdı.

 

ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 7 Temmuz’daki toplantısında, oy çokluğu ile 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yılın ikinci asgari ücretini brüt 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL olmasına karar vermiş; rakama Kıbrıs Türk işçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür-işçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) itiraz etmişti.

Bakanlar Kurulu, itirazların değerlendirilmesi için, komisyonun tavsiye kararını iade etme kararı almıştı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 5'i devlet, 5'i işçi, 5'i de işveren temsilcilerinden oluşan 15 üyesi bulunuyor.

İstatistik Kurumu, haziran ayında 6 aylık enflasyonu (hayat pahalılığı) yüzde 56.76 olarak açıklamıştı. Bu oran kamu çalışanlarına artış olarak doğrudan yansıtılmıştı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), haziran ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 9 bin 46 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar